Nem kell felhevíteni az egész lakást télvíz idején, és nem kell minden egyes helyiségből szaunát csinálni. A helyzet bonyolult, és egyénenként változik, de pár alapszabály azért van.

Szabad-e 2022-ben 22 fokosra fűteni a lakást? – kérdezte a közösségi média oldalán a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség. Aztán gyorsan válaszolt is rá: „a ház minden helyiségét biztosan nem érdemes ilyen melegen tartani télen, hisz ez energiapazarláshoz vezethet.”

Illetve ez maga az energiapazarlás, jegyezzük meg mi. Aztán a különböző helyiségek ideális hőmérsékletét egyetlen csinos ábrával is összefoglalták:

Ezt persze lehet árnyalni, kezdve mindjárt azzal, hogy egyénenként változhat, kinek hány fok a komfortos, és az eltérő fűtési technikák eltérő hőérzetet nyújtanak. Általában a férfiak néhány fokkal hűvösebben érzik jól magukat, mint a nők, mert a nők nyugalmi anyagcseréje lassabb, mint a férfiaké. Egy amerikai tanulmány szerint a nők 25, a férfiak 22 Celsius-fokos hőmérsékleten érzik a jól magukat.

Egy lakásban ugyanakkor helyiségtől függően durván 18 és 22 fok között érdemes szabályozni a hőmérsékletet. Alapszabály, hogy alváshoz nem kell olyan magas hőmérséklet (16-19 fok körül) – az alvás közbeni magas hőmérséklet megemeli a kortizol stresszhormon szintjét a szervezetben, ami ront az alvásminőségen –, mint a normál nappali üzemmódhoz (20 fok), és a kiszolgáló helyiségeket (konyha, kamra, folyosók) sem kell úgy felfűteni, mint a nappalit és a hálószobákat. Ráadásul a konyhában jelentős a hulladékhő, ami szintén hozzájárul a fűtéshez. A fürdőben jobb melegebbet tartani, de ezt elég a fürdés idejére.

Felesleges kikapcsolni a fűtést egy hosszú hétvégére, hogy aztán hazatérve az egész lakást fűtsük melegebbre 15 fokkal: ehelyett jobb csak kicsit visszavenni a fűtésből, és csak kicsit rátenni később.

Előfordulhatnak speciális esetek: egy néhány napos újszülött számára a 24 fok körüli levegő az ideális, aztán viszont ugyanúgy lejjebb csavarható a fűtés, mint a felnőttek esetében.

Mindezek mellett jobb a hőérzet, ha párás a levegő, vagyis figyelni kell a páratartalomra is: az egészséges a 40-60 százalék közti páratartalom.

(Borítókép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Passzívház és okosotthon is készülhet vályogból és szalmából

Napelem a vályogházon, elektromos autót tölteni a faházból? Simán lehetséges: egy jól megépített ökoház egészségesebb az átlagnál, és jól megvan a legtöbb új technológiával.

És ezt olvastad már?
Megmagyarázhatatlan, miért vannak még lombfúvók
.