Marrákesben a pénztárcád bánhatja, ha véletlenül nem a főtér irányába sétálsz, hasisfüggőknek viszont ez maga a paradicsom.

A berber kultúra fellegvárában, ebben a folyamatosan vibráló, kaotikus forgatagban a turista tényleg mindent megkap, amiért Marokkóba utazni szokás. Majmok, kígyók, majomkígyók, a Dzsema el Fnáról folyamatosan szóló dobok és sípok kaotikus melódiája, artisták, narancsárusok és hastáncosok. A tökéletesen levakarhatatlan helyiek becsületére legyen mondva, hogy teljes mértékben kiszolgálják az idelátogató turistákat, akikből  legalább is a helyeik reakciói szerint  összesen három féle van.

A kőgazdag

Ez gyakorlatilag nem is külön típus. Ha turista vagy, akkor kőgazdag vagy és punktum. És mivel kőgazdag vagy (ne tagadd!), ezért lazán megér neked tíz ropit, hogy a nyakadba akasszanak valamit, ami általában kígyó vagy majom, aztán lefényképezzenek vele. A komolyabb mutatványos csoportok külön megfigyelőket alkalmaznak, akiknek a hallása az idők folyamán úgy fejlődött, hogy a hatalmas zsivajban akár a tér másik végéről is azonnal kiszúrják a fényképezőgép csattogását, így a téren mindennapos látványnak számít a mutatványos elől menekülő turista, aki azt hitte, hogy ha a beugró ingyen volt, akkor kihozza nullszaldóból.

A háttérben már akasztják a kígyót.

Pro tipp: a Dzsema el Fna egy hatalmas cirkusz, a cirkuszért pedig fizetni kell, de ha nem vagy Bill Gates, akkor érdemes előre bekészített tíz vagy húsz dirhamosokkal érkezned, amit rögtön a fénykép elcsattintása után odanyomsz a feléd száguldó pénztárnok kezébe, majd szó nélkül hátat fordítasz, és elsétálsz.

A hasisfüggő

A leszólítások gyakorisága alapján az átlagos turistának naponta nagyjából tíztizenötször van szüksége a kimerült hasiskészleteinek újratöltésére, amit a Dzsema el Fnán legalább ennyiszer meg is tehetnél az alatt az öttíz perc alatt, amíg elérsz a tér egyik végéből a másikba. A dologban az igazán érdekes, hogy működik, mert ha soha senki nem vásárolna ezektől az árusoktól portékát, akkor már rádöbbentek volna, hogy rossz piaci rést próbálnak betömködni. Ezzel szemben rengetegen vannak, ami azt jelzi, hogy jól megy a szekér.

Pro tipp: semmilyen trükkre nincs szükséged. Mivel a hasis árusítása Marokkóban sem legális, így nem akaszkodnak rád úgy, mint a többi árus, a klasszikus továbbsétálós trükkel könnyedén le lehet őket rázni.

Az eltévedt

Hogy az eltévedt turista nem túl hízelgő pecsétjét lemosd magadról, egy dologra kell odafigyelned: mindig a Dzsema el Fna felé haladj. Ha nem így teszel, vagy ne adj isten, megállsz valahol nézelődni, akkor te eltévedt turista vagy, akinek azonnali útbaigazításra van szüksége. Szerencsére a városban rengeteg a humán információs központ, akik azonnal észreveszik, amint megkezdted az eltévedést, és kéretlenül is közlik veled, hogy merre van a Dzsema el Fna. Ha ilyenkor ráutaló magatartással elfogadod az útbaigazítást, azt a pénztárcád fogja bánni.

Tanácstalan, eltévedt turisták, akik láthatólag nem tudják, merre van a Dzsema el Fna.

Pro tipp: ha nem a Dzsema el Fna felé szeretnél menni, menj taxival. Olcsóbban kijössz.

(A cikk egy Fujitsu Lifebook U574-en készült, amelyet a MySofttól kaptunk.)

Kövesd a Player Worldwide-ot a Facebookon vagy a Playeren, és a legfrissebb cikkek házhoz jönnek.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon