A Player.hu Horizont podcastjében az életmód fontos kérdéseit elemezzük okos emberekkel. Rétsági Oszkár ezúttal a korábban ötven kilót leadó, és a súlyát meg is tartó Marczisovszky Dániellel beszélgetett a testünk működéséről, a cukorbetegség visszafordításáról, a hatékony fogyásról és arról, hogyan lehet meghosszabbítani az életünket.

Szénhidrát-anyagcserezavar? Makrotápanyag? Kalória? Inzulinrezisztencia? Ketózis? Ez mind-mind olyan kifejezés, amikről általában keveset tudunk, holott nagyon is fontos lenne ez az alapismeret Magyarországon. Elvégre egy 2021-es felmérés szerint a lakosság harmada elhízott, a férfiaknál még rosszabb az arány: 40%, az erősen elhízottaké pedig 25 százalék fölött van.

Marczisovszky Dániel is közéjük tartozott, tíz éve, 33 évesen közel állt a májtranszplantációhoz, így aztán nagyjából másfél év alatt 140 kilóról 90-re fogyott, azóta pedig olyan szinten beleásta magát a külföldi szakanyagokba, adatbázisokba, kutatásokba, hogy mára profi lett a fogyókúrázás, az életmódváltás témakörökben. Olyannyira, hogy szakmai ellentét miatt még a dietetikus barátnőjével is szakított. Engem is ő indított el a fogyás útján, azóta pedig tizenegy kilótól szabadultam meg.

Ezenkívül mesél nekünk az itthon alig ismert, pedig roppant érdekes autofágiáról, vagyis az élethosszabbítás egyik módszeréről, valamint az ezzel erősen összefüggő, de nekünk misztikusnak tűnő böjtről is.

Akik beszélgettek

» Vendég: Marczisovszky Dániel, a foglalkozását tekintve programozó szakember saját egészsége megőrzése érdekében, valamint a mérhetetlen tudáséhsége okán az egyik legképzettebb fogyókúrás és életmódváltás szakértővé képezte magát.
» Rétsági Oszkár, a Player Sport és Életmód rovatának vezetője.

  • 5:27 – Az okok, amiért elkezdte a fogyókúrát
  • 9:59 – Alapfogalmak
  • 13:19 – A kalória kordában tartása, trükkök
  • 20:35 – Inzulinrezisztencia és a cukorbetegség
  • 27:29 – „Magyarországon egy csomó diéta baromság”
  • 34:30 – Böjt
  • 41:50 – Autofágia
  • 49:45 – „Amikor a legkevesebbszer kaptak kaját, az volt a legtutibb”
  • 56:16 – Hogyan ne hízzunk vissza?

Hogy ne maradj le a többi érdekes beszélgetésről, kövesd be a Player.hu Podcastet a Spotifyon, a legfrissebb cikkekért pedig lájkold a Playert a Facebookon!

Az előző részek:

És ezt olvastad már?
Jó hét kell legyen, ami Zoéval indul