Szárnyterasszal és valódi repülőgépüléssel készült el a Hello Wood új, több mint ezer részből összeálló kabinja.

A kabinházak jöttek, láttak, és győztek: a jelenség divat is, de több is annál. Életforma, akár életfilozófia is lehet, másoknál egy falatnyi Skandinávia a hosszú hétvégékre, esetleg önkifejezési eszköz vagy épp elvonulós munkaállomás. A Hello Wood építésziroda többek között a dizájn kabinházairól ismert, és bár korábbian összehozott emlékezetes példányokat – mint a Sziklák dizájn szálláshelye, a minimalista Kabinka, a földönkívüli Pebble pod vagy a lábakon álló Wauhaus –, most

egy minden eddiginél kedvesebb és egyedibb kisházat tervezett és épített a valaha volt legfiatalabb megrendelője elképzelései alapján.

A Repülő kabin egy valóra vált gyermekálom. Lankás zalai dombok ölelésében, hatalmas fák gyűrűjében rejtőzik a pasztellkék, repülőgép formájú házikó. Barátságos íveivel, kerek ablakaival úgy tűnik, mintha egy Mijazaki rajzfilmből kirepülve landolt volna a tisztáson – belépve viszont egy minden szükségessel felszerelt gyerekbirodalom tárul fel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

HELLO WOOD (@hellowood) által megosztott bejegyzés

De ki volt a titokzatos megrendelő? A 12 éves Lujzi, aki egy játszós kisházról álmodott, ahová elvonulhat vagy áthívhatja barátait, és ahol akár aludhat is – a későbbiekben pedig szálláshelyként működhet. Lujzi kisgyerek kora óta szeret utazni, és különösen a repüléseket várta mindig, ezért a saját kabinházát is repülőgép formájúként álmodta meg.

Kiforrott elképzelésekkel és papírra vetett tervekkel érkezett már az első egyeztetésekre is. Édesapja támogatásával végigkövette a tervezési folyamatot – izgalmasan más szempontrendszert képviselve, mint az ingatlanfejlesztők.

Lujzi ötletéből kiindulva a tervezői elképzelés olyan teljesértékű, funkcionális kisház megalkotása volt, amely inkább emlékeztet szép dizájn játéktárgyra, mint épületre.

Funkció és fantázia egysége alakította ki a megvalósult kabint; a kompakt, kedves arányú repülő orrát körablak zárja, szárnyai tágas teraszokat alkotnak, bejárata kis reptéri lépcsősorral érhető el. A belső tér hangulatát a lekerekített formák és a szép farészletek határozzák meg retró repülőgépeket felidézve.

A berendezés különleges elemei a két valódi repülőgépülés és a repülős emléktárgyak, Lujzi és apukája szerzeményei.

Apró konyha, fürdőszoba, beépített íróasztal és pad, továbbá ágy is helyett kapott a kabinban a megrendelő elképzelései alapján.

„Örömmel vállaltuk a nem mindennapi megbízást – meséli Fülöp Tamás, a Repülő vezető építésze. – Nagyon izgalmas feladat építészként olyan épületet tervezni, ahol szempont, hogy az aranyos legyen, és érdekes kihívást jelentett a hagyományos építészettechnológiai megoldások (vízszigetelés, párazárás, hőszigetelés) integrálása a szabad formába.”

A Repülő két irányból hajlított formája több mint ezer különböző térbeli elemből állt össze. Az egységes, letisztult szobrászati forma megőrzése érdekében sem csomópontok, sem csatornázás nem kaphatott helyet az épület külső oldalán, ezért „védőburkot” kapott, egy innovatív, vízszigetelő réteget, amely biztosítja az időtállóságát.

Lujzi már az otthonos Repülő boldog lakója, és örülne, ha mások is megtapasztalhatnák, milyen élmény a repülőházban megszállni. Így talán nemsokára az egyik legegyedibb hazai kabinba is foglalhatunk éjszakát. Lujza részéről stílusos volna Airbnb-t nyitni itt egy napon, ami persze még odébb van, egy ideig még nyugodtan lebeghet álom és valóság határán.

  • Jet House
    Kreatív koncepció: Pados Lujzi, Fülöp Tamás
  • Design Board: Huszár András, Ráday Dávid, Tóth Krisztián
  • Felelős tervező: Huszár András, Pozsár Péter
  • Projekt építész: Fülöp Tamás

(Forrás: Hello Wood, fotó: Darab Zsuzsa)

Ez is érdekelhet:

Előre irigyeljük ennek az erdei hotelnek a vendégeit

350 madáretető gondoskodik a csicsergésről a Svédország erdejében lévő kétszemélyes hotelben, amit Bjarke Ingels tervezett.

Nem is lehetnél közelebb a természethez, mint ebben a magyar kabinházban

A szobákban sétálva is a kertben érezheted magad.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában