Ezek már 25 ezer bécsi háztartásnak elegendő áramot termelnek.

Ausztria legnagyobb energiaszolgáltatója, a Wien Energie 2020-ban új rekordot ért el a napelemrendszerek kiépítésében: átlagosan hetente egy naperőművel bővült a létesítmények száma, immár 25 ezer bécsi háztartás zöldenergia-ellátását fedezik. 2019-ben még 14 ezer háztartást látott el kétszáz napelemrendszer, a telepített napelemek összterülete összesen 500 ezer négyzetméter volt.

Napelempark a 10. kerületi Unterlaa-ban

Az energiaszolgáltató vállalat napelemrendszereinek több mint nyolcvan százaléka épületek tetején található. „A Wien Energie nagy hangsúlyt fektet a klímavédelem előmozdítására. A legfőbb megújuló energiaforrások a tetőinken lévő napelemek – mondja Michael Strebl, a Wien Energie vezérigazgatója. – A tetőkről egyedül azonban nem nyerhető elegendő energia a klímacélok megvalósításához, ezért szükség van környezetbarát napelemparkokra is."

Utóbbira jó példa egy 2020 őszén megvalósult bécsi projekt: a 22. kerületi Schafflerhofstraße

egy kihasználatlan telkén körülbelül tizenöt focipálya nagyságú naperőmű létesült,

amely 2021 elején meg is kezdi működését. Teljes kihasználtság mellett a 11,5 megawattos erőmű 5200 háztartást lesz képes ellátni zöldárammal. Ez Ausztria egyik legnagyobb napelemrendszere.

A következő tíz évben szeretnék megtízszerezni a jelenlegi kapacitásukat. Arra, hogy a 600 megawatt összteljesítményű naperőmű 250 ezer háztartás áramellátását fedezze, a Wien Energie körülbelül félmilliárd eurót szán.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája. Fotó: MA31/Fürthner)

És ezt olvastad már?
Konkrétan betiltja a dohányzást Új-Zéland
Rengeteg fotód, videód, nagy fájlod van? Megtelik a géped? Itt a megoldás, ha állandóan tárhely gondokkal küzdesz!