Nemcsak ez az aggasztó, hanem a vízszintemelkedés is.

Az elmúlt húsz évben 4700 milliárd tonna jeget veszített el a grönlandi jégtakaró, önmagában 1,2 centiméterrel emelve meg a világtengerek szintjét

– közölte a Polar Portal, a dán sarkkutató intézetek ernyőszervezete.

A mérések 2002. áprilisi kezdete óta Grönlandon elolvadt jég elegendő lenne arra, hogy fél méter magas vízzel borítsa be az Egyesült Államok egész területét, írja az MTI.

A Grace amerikai-német műholdprogram adataira támaszkodó jelentés szerint a dán fennhatóság alá tartozó szigeten különösen gyorsan olvad a partmenti jégtakaró, főképp a nyugati partvidéken.

A grönlandi jégtakaró a föld második legnagyobb egybefüggő jégpáncélja, amely az ország mintegy 80 százalékát beborítja.

A kutatási eredményeket január végén közlő amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a Jeges-tenger felmelegedésére vezeti vissza a grönlandi partmenti jég olvadását. A legfrissebb tudományos elemzések szerint az Északi-sarki óceánnak is nevezett tenger a világátlagnál háromszor-négyszer gyorsabban melegszik.

A NASA vizsgálatai megállapították, hogy a grönlandi gleccserek jelenleg hatszor-hétszer gyorsabban húzódnak vissza, mint 25 évvel ezelőtt.

A grönlandi jég olvadása a fő felelős a világtengerek szintjének emelkedéséért. Klímakutatók szerint a grönlandi jégtakaró annyi fagyott vizet tartalmaz, amennyi több mint hét méterrel emelhetné meg a tengerszintet.

Persze olyan nagyon nem lepődhetünk meg, hiszen épp a minap írtuk meg, hogy az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmány szerint az 1980 óta bekövetkezett klímaváltozás csaknem kétszer olyan súlyos, mint azt korábban kiszámították.

De az olvadás mindenhol jelen van, mégpedig őrült mértékben:

(MTI)

És ezt olvastad már?
Megdőltek a napi melegrekordok szerdán, 39 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő