Az IKEA-s hot dog új, vegán változatát szeretni fogják még a húsevők is.

Az IKEA ikonikus hot dogja már 40 éve a látogatók jól megérdemelt jutalma a vásárlás után. Augusztus közepétől pedig már egy újabb, húsmentes változatával is találkozhatunk mindhárom magyarországi IKEA bisztrójában (egyébként mindössze 395 forintért), hamarosan pedig az áruházak boltjában is megvásárolhatjuk.

Ez az alternatív hot dog rizsfehérjét, hagymát, almát, sót és borsot tartalmaz, a jellegzetes virsliízt pedig a füstös ízesítése adja. Állítólag a fejlesztési folyamat során az jelentette az egyik legnagyobb kihívást, hogy a növényi alapú hot dog a klasszikus IKEA hot doghoz hasonló textúrát kapjon, mert ugye a húsból készült virslik külső rétege általában harapáskor roppan, vagyis a húsmentes változat készítésekor is ennek az élménynek a létrehozására fókuszáltak – meg is néztük mit sikerült ebből összehozni a svédeknek (akik mára már inkább hollandok):

Bár sokkal roppanósabb, mint bármi általunk eddig megkóstolt vegán virsli, azért ezen még egy kicsit dolgozhatna az áruházlánc. Ugyanakkor jól fűszerezett, ízre pedig nem kell lemondanunk az húsízélményről. Valóban remek alternatívája lehet a hagyományos IKEA-s hot dognak.

Egyébként ezzel az alternatív hot doggal az az IKEA célja, hogy arra ösztönözze a vásárlókat, hogy növényi alapú ételeket is fogyasszanak, mondván: a növényi alapú ételek legtöbbször kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek, mint az állati eredetű változataik. A cél tehát továbbra is a zöldülés, és azért a továbbra is, mert ez egyáltalán nem áll távol az IKEA-tól, de ezt egészen biztosan te is tudod.

Az IKEA célkitűzései között szerepel, hogy 2025-re az éttermekben kínált főételek 50%-a növényi alapanyagokból, 80%-a pedig nem vörös húsból készüljön, a csomagolt élelmiszerek 80%-a növényi alapú legyen, valamint, hogy az éttermekben kínált főételek 80%-a megfeleljen az IKEA Kiegyensúlyozott Étkezési Normájának*.

*Az IKEA tudományos alapokon nyugvó táplálkozásértékelési keretrendszere, amelyet az IKEA Food a termékfejlesztési folyamatok során használ az ételek tápanyagtartalmának javítása érdekében. A Kiegyensúlyozott Étkezési Norma azt jelenti, hogy az ételek megfelelnek az IKEA által meghatározott kalória- (kcal), telített zsírsav-, cukor-, só- és rosttartalomra vonatkozó követelményeknek.

(Fotó: IKEA)

Ez is érdekelhet:

Teszteltük a főváros 10 legjobb pizzázóját – Itt a Player Budapesti Pizzalistája

Az olasz vékony lepénykenyér ismét virágkorát éli, de ma már a minőség a trendi. A Player szerkesztősége pedig imádja a jó pizzát, meg is néztünk pár izgalmas helyet.

Nem rossz a sajtos-tejfölös fagyi, de ennél jóval többet kap, aki elzarándokol Máriafürdőre

Lángosos vagy pálinkás fagyi? Mancs őrjárat vagy az Eb-döntős? A Balaton fagyi-fellegvárában, Gelatomáriafürdőn helyszíneltünk.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában