Indul az idei Movember, növessz te is bajszot egy jó ügyért!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A MentsManust! Férfiegészség Mozgalom idei Movember kampánya már nemcsak a prosztatarák veszélyeire való általános figyelemfelkeltést szolgálja, hanem a férfiak egészségtudatos életvitelének kialakításához ad tanácsokat. Kilenc év alatt a prevenciós kampánynak köszönhetően számos férfi életét sikerült már megmenteni e betegségtől. Bajusznövesztésre fel!

A Movember Mozgalom meghonosítói kilenc éve dolgoznak azért, hogy felhívják a férfiak figyelmét a szűrővizsgálatok - elsősorban a 40 év felett szinte kötelezően ajánlott prosztatavizsgálat – fontosságára. Az idei évben a szűrővizsgálatokra és az egészségtudatos életvitel szükségességére szeretnénk helyezni a hangsúlyt; egyfajta szemléletváltást elérni a magyar férfiak egészségükhöz való hozzáállásában. Az elmúlt évek sikerének könyvelhető el, hogy a magyar Movember kampány az ország egyik legismertebb prevenciós kampányává nőtte ki magát. A hatékony kommunikáció eredménye az urológus szakemberek szerint is érezhető, ugyanis novemberben sokkal több férfi keresi fel a rendelőket, mint az év többi részében.

Nick Offerman is támogatja a nemzetközi bajuszkampányt

A magyar Movember önkéntesei, akik két éve már egyesületi formában folytatják munkájukat, idén úgy döntöttek, hogy szélesítik tevékenységi körüket és a novemberi prosztatarák elleni prevenciós kampányon túl egész éves aktivitást építenek fel, amely a férfiakat szólítja meg, MentsManust! néven. A MentsManust! tevékenységének középpontjában a magyar férfiak egészségükkel kapcsolatos hozzáállásának gyökeres megváltoztatása áll.

Az egészséges, tudatos és felelős életvitel üzenetét a fiatal célcsoporton kívül egyre inkább sikerül a 40 év feletti férfiakhoz is eljuttatni ingyenes szűrővizsgálatok és a megelőzésről szóló átfogó információszolgáltatás segítségével. Megdöbbentő adat, miszerint öt magyar férfi közül csak három éli meg a 65. születésnapját. A probléma nagyságát a mozgalom 2016-os statisztikai adatai is alátámasztják. Tavaly novemberben országosan 12 helyszínen, összesen 17 alkalommal ingyenes PSA-szűrés került megrendezésre, több mint 1000 férfi részvételével. Minden ötödik megszűrt személy magas PSA-értékkel rendelkezett, esetükben további urológiai kontrollvizsgálat volt szükséges. Ez is bizonyítja, hogy a megfelelő tájékoztatás, az egészséges életvitel és a szűrővizsgálatok fontosságának hirdetésére kiemelt szükség van. Ebben a munkában szakmai partnerek segítségére is számíthat a MentsManust!: a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikája és a Magyar Vöröskereszt is támogatja a Movember Magyarország Egyesületet.

További infó itt.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.