Szelíd férfiak klubja – Jónás Kézműves Sörház a Bálnában
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az üres Bálna gyomrában egyetlen egy igazán értelmes dolog van, de az nagyon jó.

A Jónás Kézműves Sörház novemberben nyitotta meg száját, és azonnal elnyelte a mikrosörfőzdék rajongóinak jelentős részét. Egy csütörtök este tévedtem be oda, hogy elüssek húsz percet egy sajtóesemény előtt, de mivel az borzalmasan unalmas volt, gyorsan visszaszöktem. A hangulat, a zenei aláfestés, a miliő hibátlan, nincs benne semmi feszülés. A férfiak itt nem riválisok, hanem felebarátok, mintha mindenki ugyanannak a klubnak lenne a tagja.

Két olyan sört próbáltam, amit máshol nem lehet: az egyik az Arany Jónás volt, ami egy citrusos, felső erjesztésű darab, de valahogy nem volt kész a dolog, a másik, a Ravasz hód (mindkettő 550 Ft) viszont olyasmi, amiért simán visszajáró vendég lennék. Telt, gazdag barna sör, komplex ízélménnyel, igazi maszkulin üdítőital. A csapon volt még Kárpi búza, Jokerface és Barna medve meg Tántorgó ParIpa, de a Legenda-közeli kínálat folyamatosan változik, és persze vannak üveges import különlegességek is.

Más fórumokon savazták a kiszolgálást a sterilsége miatt, és én ugyan nem vagyok nagy közösségi lény, de a pultnál ülve könnyedén szóba elegyedtek velem a bartenderek. Két profi arc volt, ami abban nyilvánult meg számomra a legjobban, hogy a pulthoz vörösborért érkező vendég végül egy korsó sörrel távozott onnan. (Bort egy sörházban?, na hagyjuk.) A teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy a ház büszke még a kávéira, a forró csokoládéra, és vannak burgerek is, ha megéheztünk.

A kulináris kínálat mellett vannak koncertek is, fellépett már Szalóki Ági, Váczi Eszter és Soma is, januárban volt egy monstre disznóvágás, március 8-án pedig gigantikus halászléfőző versennyel jönnek, harminc darab ötfős csapat indulhat. A bandáknak a felszerelésen kívül semmit nem kell vinniük, a halat, egyéb alapanyagokat a nevezési díj tartalmazza. És sört se vigyen senki, mert annál jobb, mint ami a csapról jön, nem kellhet egy ilyen jellegű hepajon.

Nagyon pozitív, haladó koncepcióra vall, hogy sört kóstolhatunk is. Szimplán egy-két kortyot lecsapolnak nekünk a bartenderek, hogy bevizsgáljuk, szeretnénk-e egy nagyobb adagot belőle. Amíg a pultot támasztottam, jó pár férfivendég élt a lehetőséggel. Ez egy nagyon pozitív jelenség, ami az egész sörforradalom edukációs jellegét erősíti: a fogyasztók is egyre igényesebbek, szeretnék tudni, mit kapnak, kíváncsiak, tudatosak, és van véleményük. Pár szót váltottam az egyik tulajjal, Reketye Trifán Zoltánnal, aki nagyon magabiztos a hazai mikrosörfőzdés mozgalmat illetően, szerinte a trend meredeken fog felfelé ívelni a következő években, és ebből a Jónás egyre nagyobb részben fogja kivenni a részét. Mivel jön a tavasz, a 160 négyzetméteres terasz és az onnan nyíló pazar kilátás újabb vendégeket fog csalni a Jónásba, úgyhogy szerintünk az üzemeltető joggal optimista.

Jónás Kézműves Sörház
Cím: Budapest IX. ker. Fővám tér 11–12.

(Fotók: hivatalos Facebook-oldal)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.