Bizonyított dolog, hogy a rendszeres, de nem mértéktelen kávéfogyasztástól tovább élhetsz, de mi történik akkor, ha lejössz az "anyagról"?

Egy kutatás szerint az emberek több, mint 60%-a kávézik, ami nem is csoda, hiszen az egyik legkedveltebb ital a világon. Van, akinek csak szimplán a napi rutinjához tartozik, van, aki az íze miatt, és van, aki annyira tudatos, hogy jótékony egészségügyi hatásai miatt indítja koffeinlökettel minden reggelét.

Ha te is közéjük tartozol, akkor számolj azzal, hogy nálad is koffeinfüggőség alakul ki az évek során, így az elvonási tünetek is simán jelentkezhetnek, ha szervezeted nem kapja meg a szokásos dózist. Mivel a koffein 24 óra alatt ürül ki a szervezetből, viszonylag hamar beüthet a krach:

  • Elkezd fájni a fejed 12-24 órával az utolsó kávé elfogyasztása után, így jelzi a tested, hogy egész éjjel koffein nélkül hagytad.
  • Befordulsz nélküle, ugyanis a koffein antidepresszáns hatású, fokozza a boldogsághormon, azaz a dopamintermelést, ha ez nincs a szokásos szinten, akkor a napod el van cseszve.
  • Lecsökken a vérnyomásod. Ezen nincsi is mit magyarázni, hiszen a kávé vérnyomás növelő. Ha elhagyod, szédülhetsz éz az egyensúlyoddal is gondok lehetnek.
  • A testhőmérsékleted ingadozik. A kávé növeli a pulzust és fokozza a vérkeringést, testhőmérsékleted pedig megemelkedhet. Szakemberek bizonyították, hogy a koffein megnöveli tested maghőmérsékletét.
  • Nem alszol jól. A koffein és – a kialakult függőség hatására egy idő után már – annak hiánya is képes megzavarni egy olyan vegyület termelését (melatonin), ami a belső óránk működéséért és szabályozásáért felelős.

A legfontosabb dolog, ami miatt kávét kellene innod:

Így hat az erekciódra a reggeli kávé

A kevesebb néha több, vagy keményebb.

(via + health.com)

És ezt olvastad már?
Imádtunk fényképezni a Huawei legújabb telefonjával, a P60 Próval
További cikkeink a témában