A jövő valóság, már a konyhában is.

Az IBM MI laborjának több kutatója évek óta együttműködik az ételízesítők és fűszerkeverékek világvezetője, a McCormick & Company ételfejlesztőivel, a közös munka eredménye, pedig már idén a boltokba kerülhetnek.

Igaz, ezek az ételek – mint például a speciális szezonális mixek toszkán csirkéhez, bourbonos szűzpecsenye, new orleansi kolbász – egyelőre inkább csak a klasszikusok felújított változatai, a kutatók ugyanis lépésről lépésre igyekeznek kitolni a határokat.

A mesterséges intelligenciával az ételalkotás nemcsak gyorsabb, de...

Manapság hetekig-hónapokig eltart, amíg egy ötletből piacra kész kaja lesz. Sok tényezőt figyelembe kell venni, majd egy specialista kidolgozza, aztán a cégnél többször át- és újradolgozzák, ám Hamed Faridi vezető tudós szerint az MI segítségével 70%-kal gyorsítható a munkaUgyanakkor a rendszer sokkal többre képes, mint a folyamat szimpla felgyorsítása:

  • a mesterséges intelligencia ugyanis az ember által figyelmen kívül hagyott ízeket és formulákat is generálhat,
  • nem részrehajló, nincs kedvenc fűszere és étele,
  • azzal pedig, hogy a McCormick több évtizednyi adatainak és kontextuális információinak tulajdonában van, alternatívákat is számításba vesz.
  • A döntésének meghozásánál a személyes preferenciák kulturális, helyi és hangulati alapjait is figyelembe veszi.

Faridi szerint a jövőben másként nem is lehet majd új termékeket előállítani, és húsz év múlva már ez lesz a bevett rendszer, ami szerinte ugyanúgy megváltoztatja magát az ételalkotást, mint ahogy az elektromos járművek átalakítják az autóipart.

(Forrás / fotó: Szuperfarm / Pixabay)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Akár helikopterrel együtt a tenger alá merülhet az albinó bálnáról elnevezett szuperjacht

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

További cikkeink a témában