Tényleg minden rosszban van valami jó?

Kedvezőbb látási viszonyokat is eredményezhet a felmelegedés a ködhajlam csökkenése miatt – írta a Másfél fok klímapolitikai szakportál Oszlik a köd? Kedvezőbb látási viszonyokat is eredményezhet a felmelegedés a ködhajlam csökkenése miatt című cikkében.

A köd egy felszínközeli felhő, amikor a látástávolság egy kilométer alatt van. A tanulmányban azt vizsgálták, hogyan változik Magyarországon a köd előfordulása a melegedő éghajlat következtében. Az elemzés szerint 2001–2022 között átlagosan évi 53 ködhajlamú nap volt a téli félévben Magyarországon, azaz októbertől márciusig. A legkevesebb, ködnek ideális napot az ország legszelesebb vidékein, a Bakonyban és a hegységek csúcsai környékén mértek, ott 10–30 nap volt ködhajlamú, míg évi 30–50 napon át volt köd a Dunántúl nyugati felén, Csongrádban és a Tiszántúl Debrecenig tartó részén. Az Észak-Alföldön Debrecentől keletre, a Duna vonalában, a Balatontól nyugatra és délre az országos átlagnál kissé magasabb a ködhajlamos napok száma (50–70 nap), míg a legtöbb ilyen nap délnyugaton és az Északi-középhegység környezetében fordult elő: több mint 70 nap.

Az elemzés szerint – bár az időszak rövid ahhoz, hogy hosszú távú trendmegállapításokat tegyenek – inkább gyengén csökken a ködgyakoriság Magyarországon. Ezt a helyi gazdaság megváltozása is befolyásolhatja: Miskolc környékén az egykori szocialista ipar eltűnésével csökkent a levegő aeroszol koncentrációja, és vele együtt a rossz látási viszonyok kialakulásának lehetősége.

A jövőbeli változásokat modellezve arra jutottak, hogy a párizsi megállapodás betartásával számottevő változás nem várható a jelenhez képest, sőt még nagyon enyhén növekedhet is a ködgyakoriság. Amennyiben viszont a pesszimista forgatókönyvnek megfelelően növekszik a kibocsátás, és ezzel együtt a globális felmelegedés, akkor

országos átlagban évi 5, illetve 7 napos csökkenésre lehet számítani a század közepére és végére, de a Duna déli vonalában és Debrecentől keletre akár évi 10-14 nappal is csökkenhet a ködhajlam.

Ez közlekedésbiztonsági szempontból kedvező volna, a klímaváltozás összes többi negatív hatása azonban továbbra is bőven az azonnali kibocsátás-csökkentés felé kellene, hogy toljon minket – fogalmaztak a tanulmányban.

(Forrás: Másfél fok)

Ez is érdekelhet:

Három csodás kép a hajnali, ködös Mátráról

Ha hétvégén sincs elég nyugalmad, töltekezz ezekből a fotókból!

Mintha egy másik világ lenne, pedig ez a Megyeri híd, ahogy átszúrja a ködtakarót

Egy remek magyar fotós különleges képei a Lánchíd után leghíresebb magyar hídról.

Mesébe illő látvány a ködbe vesző Kőröshegyi völgyhíd

Látnod kell ezeket a madártávlati képeket.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Segítünk, hátha egyszer azzal nyerhetsz nagy pénzt, ha tudsz mondani egy dominikai modellt

A világ legszebbjei közé választottak egy budapesti konyhát

További cikkeink a témában