Negyven év után, kedden éjfélkor végleg leállítják a kelet-belgiumi Huy Tihange nevű városrészében található atomerőmű 2-es blokkját.

A Tihange 2 atomreaktor 1983. február 1-jén állt üzembe, és azóta

270 milliárd kilowattóra villamosenergiát termelt.

Leszerelésének költségét egymilliárd euróra becsülik. Ez a második reaktorblokk, melyet leválasztanak a hálózatról Belgiumban, miután tavaly szeptemberben végleg leállították a Doel erőmű 3-as blokkját, szintén negyven év szolgálat után.

A belga atomerőműveket a francia Engie energiaszolgáltató belga leányvállalata, az Electrabel üzemelteti. A belga kormány 2022 nyarán arra kérte az Electrabelt, hosszabbítsa meg a leszerelés előtt álló Tihange 2 működését a tél végéig, a 1008 megawatt teljesítményű reaktort azonban január 31-én, negyven év termelés után véglegesen lekapcsolják az energiahálózatról.

A belga kormány 2003-as döntése értelmében 2025-ig bezárták volna az összes atomreaktort az országban – a jogszabály szerint

negyven év használat után minden reaktort végleg le kell állítani, újakat pedig tilos építeni.

Az európai energiapiac várható átszerveződése miatt a belga kormány tavaly márciusban megváltoztatta korábbi határozatát, és két atomreaktor, a Doel 4 és a Tihange 3 élettartamának tízéves, 2035-ig tartó meghosszabbításáról döntött.

A nukleáris energia Belgium energiaellátásnak mintegy negyven százalékát biztosítja, az ország két atomerőművében hét reaktor működik. Kedden tüntetők mintegy százfős csoportja gyűlt össze a tihange-i atomerőművel szemben a Meuse-folyó bal partján, akik elítélték a reaktor 2-es blokkjának végleges leállítását, a tiszta, gazdaságos és megbízható energiaforrás biztosításának fontosságra hívták fel a figyelmet, valamint arra, hogy az atomerőművek szavatolják az energiafüggetlenséget.

(Forrás: Le Soir, MTI, fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Forró vizet engednek a folyókba francia erőművek, hogy enyhítsék az energiahiányt

Franciaországban forró vizet engedhet a folyókba öt atomerőmű a negyedik hőhullám idején. Átmenetileg, mert nagyon kellene az energia.

A fukusimai atomerőmű-baleset helyszínén valami nagyon furcsa dolog történik a fenyőkkel

Finoman szólva sem szokványos növekedési mintákat vettek fel.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Zavartalanul merülhetsz el a zenehallgatás élményében a Sennheiser audiofil fejhallgatójával

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

A borotválkozás egy másik szintje: ismerd meg a Braun S9 Pro+-t, a márka eddigi legjobb elektromos borotváját

További cikkeink a témában
Well done
Hirdetés