Hosszú még az augusztus, és szeptember elején is bőven lehet strandidő, ahogy a dolgok alakulnak, így összeszedtünk néhány príma helyet a Balatonnál, Pesten és Pest közelében, ahol még strandolhatsz egy jót.

Rengeteg strand van Magyarországon, jelenlétük az idei nyár ismeretében indokoltabb, mint valaha. És a nyárnak még nincs is vége, az előrejelzések szerint még szeptemberben is 30 fokos jelzés körül táncol majd a hőmérőben a higany.

Másfelől fárasztó is már a hosszúra nyúlt nyár, már a strandot is unjuk, a jól ismert, bevált részeket mindenképp, tehát a nyerő túlélési stratégia egy-egy új helyszín felkeresése lehet, amivel azonban biztosan nem lövünk mellé.

Ebben a szellemben választottunk ki néhány balatoni, pesti és pest környéki fürdőhelyet, a többi már azon múlik, kirándulnál-e vagy már maradsz a városban, ismered-e mindent, vagy van köztük új hely, amit felfedeznél.

A Balatonnal könnyű dolgunk van, a Kék Hullám Zászló strandminősítés keretében szuper szigorúan, rengeteg szempontot (parkolás, vízminőség, tisztaság, járdák, gyep állapota, vendéglátóhelyek, sportolási lehetőségek, csak hogy néhányat említsünk) megvizsgálva választották ki 45 balatoni strand közül a legjobbakat. Mutatjuk a három legeslegjobbat, plusz egy önkényes választást, indoklással együtt.

Vonyarcvashegy, Lido strand

Ez volna a top1 strand a Balatonnál 2022-ben. Méltán: fontos szempont a nagy, ingyenes parkoló a strand előtt, de az igazi nyalánkságok csak odabent jönnek, igényes, kulturált vendéglátóhelyek, és brutális mennyiségű sportolási, szórakozási lehetőség.

Szörfiskola, vízisípálya, vízi színpad, fitneszpark, vízi csúszdák, vízitaxi és - bicikli, csónakázni, vitorlázni és horgászni is lehet, tényleg lehengerlő a kínálat.

Ezen kívül még családbarát is a hely, úgyhogy nemcsak a sportőrültek lelnek itt kihelyezett otthonra. Minden aktuális jegyárat megtalálsz a honlapon, egy alap felnőtt napijegy 1100 forint, egy gyerek napijegy 600.

Csopak, Községi strand

Akár hívhatnánk Csopakabanának is: 530 méter hosszan vár a homokos, biztonságos, fürdésre kijelölt vízpart. De van 15 000 négyzetméter zöldfelület is, és ez még mindig csak a természet, mert játszóterek, kabinok, sportolási lehetőségek is vannak, ráadásul a strandot folyamatosan fejlesztik a gondos gazdáik.

Nemcsak a parkolás ingyenes, de egy sereg szolgáltatás is az öltözőktől kezdve a csúszdákon át az animációs programokig. És még szélessávú wifi is van, plusz töltheted a kütyüidet.

A teljes árú napi belépő 1800 huf, de részletesen itt tájékozódhatsz róla, de annyi jó hírt még közölnénk, hogy 17.00 órától kedvezményt kapsz, 19.00 órától zárásig pedig szabadstrand.

Balatonmáriafürdő, Központi strand

A strand a Gróf Széchényi Imre téren található, és ha belépsz, valami felidézi a grófi eleganciát: a strand modern, szépen ápolt, miközben óriási területen fekszik el. Akinek a komfortérzetének fontos, hogy ne heringként zsúfolódjon a partokon, válassza ezt a strandot, és nemcsak a tömeg hiánya miatt:

kerékpártároló, fitneszpark, gyepfoci, streetball pálya, strandröpi, játszótér, meg vízi sporteszközök is vannak, többek közt.

És még az árak is kedvezőbbek picit az országos átlagnál, például a felnőtt napijegy 900 forint, de egy pofás kis táblázatban mindent megtalálsz itt.

Szántód, szabadstrand

Ez itt már az önkényes választás: ez a strand közel van a vasútállomáshoz, ingyenes a parkolás és maga a strand is, mégis vannak alapvető szolgáltatások: öltöző, mosdó, zuhany, méghozzá jó minőségben, és még egy kis játszótér és fitneszpark is jut, ha pedig megéhezel, van büfé. Nem túl nagy strand, cserébe hangulatos, ahol árnyékos, napos részeket is találsz, meg nádast, meg kényelmes bejáratot, meg szép panorámát.

Agárdi Gyógy- és Termálfürdő

Gárdony a természeti adottságait kihasználva némi EU-s segítséggel geotermikus fűtés és melegvíz hálózatot épített ki – ilyen van Gyógyfürdőben is. De mi nem (csak) ezért szeretjük, hanem mert mesés természeti környezetben található, és egész évben mehetünk oda.

Odabent 1000 méter mélyről feltörő 58 fokos, alkáli-, hidro-karbonátos, kloridos, szulfátos, kalcium- és fluortartalmú gyógyvíz van, ami főleg reumás panaszok, kopások, mozgásszervi megbetegedések, egyes nőgyógyászati rendellenességek és műtéti fájdalmak enyhítésére javasolt.

És mehetsz oda családdal is, mert mindnekinek jut program bőven, és mivel kül- és beltéri helyszínek is vannak, megválaszthatod, neked hol a legjobb éppen az adott körülmények közt. Az aktuális árakat itt találod.

Palatinus-tó

Hazánk egyik legtisztább vizű tava Budapesttől mindössze 40 kilométerre fekszik a Duna-Ipoly Nemzeti Park határában.

A több mint 30 hektárnyi vízfelületet változatos domborzatú hegyek veszik körül, így a Palatinus-Tófürdő a vízi sportok mellett minden természetben űzhető mozgásformának is ideális helyszíne egész évben.

A tó nagy részén ingyenesen is lehet fürdeni, de van fizetős strandja is, ahová egy felnőtt napijegy 1300 forint.

Paskál Strandfürdő

Budapest egyik legfiatalabb standja (since 1989), kilenc medencével, számos welnesz-szolgáltatással, gyógyvízzel. Idéznénk a honlapot: „Nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos kloridos hévíz, melynek fluoridion-tartalma is jelentős.” A legmelegebb merülőmedence 42 Celsius-fokos, míg a normál, 33 méteres úszómedence 26 fokos. Amikor a területet feltárták, 1735 méter mélyre lefúrtak, és 70 fokos víz tört elő, méghozzá ezer liter/perc. Ha így nézzük, nem is olyan sok a mostani 42.

A szolgáltatások közül a szaunák és a masszázs egész évben elérhetőek, és nyilván büfét és medencét is találsz mindig.

Ha pedig végeztél, de vinnél magaddal valamilyen szuvenírt az egész hosszúra nyúlt nyárból, akkor a Budapest Spas Shopban megteheted.

Csillaghegyi Strandfürdő

Budapest egyik legrégebbi és legszebb strandjaként tartjuk számon, amit kellemes park, sőt az ingatlanosok kedvenc jelzőjével „ősfás” park vesz körül. Ráadásul az épületet 2018-ban átfogóan felújították, többek között ide került Barcsay Jenőnek az elbontott újpesti uszodából idehozott, falnyi muranói üvegmozaikja is. A nagy truváj az átlag strandokkal szemben, hogy egész évben üzemel, és négysávos, 33 méteres, természetes ásványvízzel töltött úszómedencéje van. Ha ez sem volna elég, a vendégeknek a fürdő mellett zárt parkolót biztosítanak, odabent pedig aquafitnesz és UFO csúszda is vár!

(Fotók: a strandok/fürdők honlapjai, borítókép: Flickr)

Ez is érdekelhet:

Máris a holtszezont tervezed? Ezekre a helyekre érdemes utazni

Kevésbé pusztító a hőség, a tenger több helyen ilyenkor a legmelegebb, kisebb a tömeg, és olcsóbbak a szállodák – utószezonban utazni nyerő, és most néhány konkrét helyszínt is ajánlunk hozzá.

Kipróbáltuk az ország egyik legjobb fagyizóját a Balatonnál

Még Floridából is jöttek a Floridába, az idén harmincéves kézműves fagyizóba, ahol több mint harmincféle, köztük díjnyertes finomságok is vannak, és még Steve Jobs szellemét is megidézik.

A világ egyetlen strandrepterén csak apálykor lehet leszállni

Ha visszahúzódik a tenger, felhúzzák a szélzsákokat, és indul az üzem.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés