Kevésbé pusztító a hőség, a tenger több helyen ilyenkor a legmelegebb, kisebb a tömeg, és olcsóbbak a szállodák – utószezonban utazni nyerő, és most néhány konkrét helyszínt is ajánlunk hozzá.

Száguld az infláció, a reptereken (meg az utazás más szektoraiban is) fennakadásokat okoz a munkaerőhiány, a strandok pedig zsúfolásig tömve augusztus közepéig – éppen ezért vannak, akik máris az utószezonban keresik a lehetőséget. Kisebb a tömeg, nagyobb a nyugalom, és számos szállás és szolgáltatás olcsóbb is.

Az ínyencek (vagy a rafináltak vagy egyszerűen akik megtehetik, hogy szeptemberben kihagyjanak egy-két hetet) előtt sok választási lehetőség áll, ezekből szemezgettünk ki néhányat.

Tenerife

Szeptemberi átlaghőmérséklet: 23°C

Simán megéri szeptemberben menni a Kanári-szigetekre: átlag napi hét óra napsütés, esőre alig van esély, este is simán lehetsz pólóban. Másfelől

reggelente elég hűvös van a sétához, kiránduláshoz, például a Teide-vulkánra. A tenger ilyenkor a legmelegebb – nagyjából 24 fokos –, és úszni, szörfözni egyaránt lehet benne.

Találni még melegebb helyeket is a déli, hegyekkel védett szigeteken, de sokkal többet nem nyújtanak Tenerifénél.

Szantorini

Szeptemberi átlaghőmérséklet: 24°C

Görögországban nincs ennél jobb nyaralóhely szeptemberben: alábbhagy a nyári zsúfoltság, úgyhogy sokkal élvezetesebb kirándulni, felkeresni a borbirtokokat, a vulkáni strandokat, az ókori romokat. A délutáni forróság már nem nyomasztó, sokkal enyhébb, az Égei-tenger ilyenkor a legmelegebb, úgyhogy lehet hajókázni, csobbanni egyet, és felfedezni titkos öblöket a tagolt partvonalon.

Perissa és Oia fotogén naplementéi, fehérre meszelt házai a mokány sziklákon... legjobb ott leülni, és enni egy igazi gyrost a körúti után, és leöblíteni egy üveg helyi száraz fehérrel.

Ínyencfalatok, csend, nyugalom, festő képek mindenfelé. Van ellenérv?

Lisszabon

Szeptemberi átlaghőmérséklet: 23°C

Lisszabon minden évszakban csodálatos, de szeptemberben a nyárral ellentétben elviselhetőbb is. Sétálhatsz a dombokon, megállhatsz a teraszos kilátóknál gyönyörködni a cserepes háztetőkben, meg olykor cserepes házfalakban.

Miután a tenger átlagosan 20 fokos ilyenkor, bőven fürödhetsz a közeli strandokon, Costa da Caparicán vagy Cascaisban.

Kóstold meg a tapashoz hasonló, de kevésbé tömény petiscót, vagy általában a tenger gyümölcseit, barangold be Alfama híres, labirintusszerű negyedét, lehetőleg hó végén, amikor a kétnapos fado fesztivált rendezik templomokban, múzeumokban és persze a szabad ég alatt.

Marokkó

Szeptemberi átlaghőmérséklet: 23°C

Talán a helyiek is megkönnyebbülnek, hogy nincs olyan pusztító hőség, mint nyáron, ezért szervezik Casablancában szeptemberben az egyhetes L'Boulevard fesztivált – mindenféle koncertekkel az élettől duzzadó Beauséjour negyedben. A város amúgy a fesztivál nélkül is tele van energiával, és

ha belefáradtál, délnek veheted az irányt, Oualidia osztrigatermelő falujába, ahol tarka fahajók, punnyadozó luxusszállodák és egy flamingókkal teli lagúna vár.

Ugyanott szörfösök, SUP-osok lepik el a tengert, akárcsak a valamivel nagyobb, de hasonlóan laza Essaouirában. Aranyló homokos strandok, gyógyfürdő a szállodában, a sós bőrt nyugtató hidratáló kezelés, helyi fűszerek és olajok – ezt mind megleled itt.

Libanon

Szeptemberi átlaghőmérséklet: 27°C

Nézzünk kicsit bevállalósabb úticélokat is, mint a többi közel-keleti országnál liberálisabb Libanont: itt nem kell túlöltözni a tengerparti klubokban, békésen barnulhatsz és aztán az éjszakai életbe is belevetheted magadat.

A családok által vitt éttermek különleges gasztro-élményt kínálnak, mezzével, bébi céklával, baba ganoush-sal és a helyi konyha többi jellegzetes ételével.

Bronzkori emlékek, remek vásárlási lehetőségek, a libanoniak által a világ legrégebbi városaként tisztelt Byblos, Bejrút 12. századi citadellája, az erős helyi kávé vagy egyszerűen csak a kiváló szeptemberi időjárás – mind-mind súlyos érv az utazás mellett.

New York

Szeptemberi átlaghőmérséklet: 20°C

New York közmondásosan soha nem alszik, de szeptemberben azért kicsit jobban felébred: a Long Island-i és hamptons-i nyaralók visszatérnek, újult erővel, tettre készen, de aki leugrana még a beach-re régi New Yorkban – mondjuk Coney Island-re – még megteheti, bőven lehet koktélozni a rooftop bárokban vagy mondjuk sétálgatni a Central Parkban.

Miután a gyerekeket visszaterelik a suliba, sokkal nyugisabban nézhetsz körül a világhírű múzeumokban, az Empire State Buildingen vagy a Szabadság-szobornál.

Esemény mindig bőven akad, elég csak említeni a Fashion Weeket, a US Open tenisztornát,  a New York Film Fesztivál bevezető műsorait. Egyszer úgyis el kell menni New Yorkba, legyen akkor az szeptember!

Kína

Szeptemberi átlaghőmérséklet: 22°C

Jó, az átlaghőmérséklet itt egy elég nagy mintából vett átlagot jelent, ezzel együtt általában Kínában szeptemberben a legjobb az idő. Nincs már elviselhetetlen hőség, bár a magas páratartalom délen így is megizzaszthat.

Mégis talán ilyenkor a legjobb felkeresni az óriáspandákat Csengduban, a terrakotta hadsereget Hszianban, vagy sétálni a Nagy Falon – a felhők jó eséllyel nem takarják el a kilátást –, hajókázni a Jangcsén.

Az Őszközepi Fesztivál ünnepségei számos programot kínálnak a hónap második felében, holdsütivel és szerencsehozó lámpással. És persze ott van a két világváros: Peking a Tiltott Várossal és az ultramodern Sanghaj.

Ezek volnának az egzotikus helyszínek, de persze a holtszezon itthon is holtszezon, mi is tettünk már csodás túrákat a Balatonnál, a Bükkben, a Tisza-tónál vagy Nógrádban augusztus 20-a után. A lényeg, hogy érdemes ezzel a lehetőséggel is számolni, és eldönteni, merre vedd az irányt.

(Forrás: The Times, fotók: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A magyaroknak 2022 a „mindegy, hogy hova, csak utazzunk már” éve

Egy friss felmérés alapján egészen extrém az utazási kedvünk, és a top három kedvenc magyar úti cél is kiderült.

A Kálvin téren lett egy reptér, nem is akármilyen

Szinte saját reptere lett a Kálvin térnek poggyászmegőrzővel, utasfelvétellel, covid tesztközponttal, ajándékbolttal, kávézóval. És onnan indul a busz, ami nyílegyenesen a reptérre visz.

És ezt olvastad már?
Latin-Amerika Párizsától az egyik legszebb úton át a világ legdélebbi városáig