Pesti István és Pintér Károly vacsoráján jártunk.

Két jó barát, két Executive Chef – Pesti István a tatai Platán Bisztróból és Pintér Károly a LUA Resortból – komponált négykezes vacsorát augusztus közepén a balatonfüredi LUA Resort NOON Éttermében.

Pesti István korábban a Michelin-csillagot is bezsebelő budapesti Tantiban dolgozott, majd a tatai Platán élére kerülve helyezte fel az Öreg-tó partján álló éttermet a hazai és nemzetközi gasztronómia térképére. A precizitásáról, műalkotásszerű, színpompás tányérjairól ismert séf idén tavasztól már nemcsak a Platán Executive Chef pozícióját tölti be, hanem a balatonfüredi LUA Resort gasztronómiai tanácsadója is. Utóbbi minőségében Pintér Károly munkáját segíti, akinek kreációit korábban a budapesti Kempinski Hotelben találhattuk meg, illetve ő képviselte hazánkat a dubaji világkiállításon.

A séfek barátok is, felnéznek egymásra, támogatják egymás munkáját és fejlődését. Mindez érződött az augusztusi vacsorájukon is.

A nyolc fogásból álló menüsor minden darabja rímelt egymásra, annak ellenére, hogy a séfek által készített ételekben ott voltak a kizárólag rájuk jellemző egyedülálló jegyek is.

Étvágygerjesztőként Pesti István sült tésztagolyóba rejtett zöldfűszeres tejfölét tálalták, amit a tetejére finoman rápakolt kaviár emelt el az egyszerű alapoktól. A starternek Pesti algával dúsított és durva szemű sóval megszórt könnyed vajformációi segítettek fokozni a kíváncsiságunkat.

A szintén tőle érkező előétel, a „Sügér, kápia ponzu, kosho” együttes észrevétlenül csempészett frissességet a szájba, amitől gondolatban azonnal egy citromliget kellős közepére csöppenhettünk, köszönhetően a yuzu alapú pasztának és az ecetes marinádnak. Ezután érkezett Pintér Károly előétele, egy könnyed nyúl terrine fermentált bébirépával és sós citrommal, ami bár még mindig a citromligetben tartotta a kóstolót, azért félig-meddig már felkészített az egyel fajsúlyosabb főétel szekcióra.

A vacsorát önmagában vagy pezsgősorral lehetett kérni, ami hatféle hazai és külföldi pezsgőt és champagne-t tartalmazott a Kreinbacher Birtok által készített és forgalmazott palackokból olyan házaktól, mint a Piper Heidsieck, a Charles Heidsieck vagy a Deutz. Nagy meglepetés, hogy a szokásos fehér, vörös és desszertbor triumvirátusból kilépve minden fogáshoz ezeket a fejedelmi buborékos italokat ajánlották, ami jó döntés volt, hiszen ahogy a Bollinger pezsgőház tulajdonosától, Lily Bollinger-től már tudjuk:

„Pezsgőzöm, amikor boldog vagyok és pezsgőzöm, amikor szomorú. Pezsgőt iszom, mikor magányos vagyok, társaságban viszont kötelező. Kacérkodom vele, ha nem vagyok éhes és kortyolgatom, amikor igen. Máskülönben hozzá nem nyúlnék, kivéve persze, ha szomjazom!”

Egyszóval, a pezsgő mindig jó választás.

A főétel nem várt meglepetéseket hozott. Pesti István kecsegéje egy kevés langusztino társaságában selymes vajmártásban úszott némi édes fava babbal kísérve – ami színre és ízre is hasonlít a borsóra, mégis sokkal roppanósabb és babszerűbb –, amíg Pintér Károly válasza egyik pillanatról a másikra átvezetett minket a nyárból az őszbe. Kacsamell, som és zeller kombinációja hűen megidézett egy nyár végi napot. Ám mielőtt tudatosult volna, hogy nyakunkon az évszakváltás, megérkezett Pintér Károly joghurtos, fehércsokis, homoktövis desszertje, ami egy meleg nap tökéletes édessége.

Fanyar, mégis édes és nagyon üdítően hatott az ízlelőbimbókra. Ezt az érzést képviselte Pesti István passió-mák bonbonja is, ami szó szerint robbant a szájban, csak úgy, mint a joghurtos feketeribizli bonbon, ami egyszerre volt kesernyés az étcsokoládétól és friss a ribizli savasságától.

Több mint háromórás utazást zártunk különböző évszakok és kultúráinak ízeivel. A haladó hedonisták szerint a luxus az életélvezet egy olyan szintjét jelzi, melyben a legminőségibb jóllét megélése egyesül a fenntarthatósággal. Ezt a felelős luxust és hedonizmust kínálja az életet a legnagyobb kanállal fogyasztóknak a Balaton partján megnyílt LUA, méghozzá Magyarországon páratlan koncepcióval.

(Fotók: Pintér Árpád – pixeltaster)

Ez is érdekelhet:

Két kiváló séf menüsorát is megkóstolhatod a Balaton partján

Sügér, kápia ponzu, kosho, kecsege, passio és homoktövis is terítékre kerül két kiváló séf, Pesti István és Pintér Károly augusztus 13-i vacsoraestjén, a balatonfüredi LUA Resort luxusszálloda NOON éttermében.

Alkotóelem helyett most főszereplővé tette a sört a Grillkommandó

Sörös ételekkel tért vissza a Grillkommandó, most viszont három klasszikus kaja után inkább kísérőket ajánlunk.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Román hiúzokat költöztetnek Németországba

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés