Majdnem minden cég elkötelezett, de nagy vállalásokat kevesen tesznek.

Tízből hét cégnek a vártnál nagyobb pénzügyi hasznot hoznak a klímavédelmi kezdeményezések, a társaságok többsége mégsem csökkenti olyan mértékben a károsanyag-kibocsátását, amivel érdemben enyhíteni lehetne a globális éghajlatváltozás hatásait – derül ki az EY több mint ötszáz globális vállalatot vizsgáló felméréséből.

Azoknál a vállalkozásoknál, ahol átfogó éghajlatvédelmi lépéseket tesznek, több mint kétszer nagyobb az esély arra, hogy anyagilag a vártnál is jobban megtérülnek az erőfeszítéseik.

A megkérdezett vállalatok döntő része, 93 százaléka nyilvánosan elkötelezte magát az éghajlatváltozás mérséklése iránt, ugyanakkor kevesebb mint felük, 42 százalékuk tervezi a szén-dioxid-kibocsátás legalább 45 százalékos csökkentését 2030-ig. A válaszadóknak csak 11 százaléka tűzte ki célul a nettó nulla kibocsátás, vagyis a karbonsemleges működés elérését.

A felmérés szerint a döntéshozókat leginkább

  • az üzleti rugalmasság elősegítése (59 százalék),
  • a környezetvédelmi és fenntarthatósági minősítés javítása (57 százalék),
  • a piaci elvárásoknak való megfelelés (56 százalék)

ösztönzi az éghajlatváltozással kapcsolatos beruházásokra.

Az EY szerint biztató, hogy a válaszadók 61 százaléka jövőre többet tervez költeni a klímakockázatok kezelésére, mint idén.

A vállalatok éghajlatvédelmi intézkedéseit, azok hatásait, eredményeit és a jövőbeli lehetőségeket vizsgáló kutatás július és október között készült. A vizsgálatban ötszázhat vállalati fenntarthatósági vezető vett részt számos iparágból, huszonegy országban. A válaszadók több mint egymilliárd dollár éves bevétellel rendelkező vállalatokat képviseltek.

(Forrás: EY, MTI. A kép illusztráció.)

Ez is érdekelhet:

Megéri-e zöldíteni? Egy alkalmazás kiszámolja!

A Greenvaluation szoftver a zöldterületek és -felületek pénzbeli értékét számolja ki, így már telepítés előtt kiderül, megéri-e a zöldfal vagy a tetőkert a beruházást.

És ezt olvastad már?
Leállítanak egy belgiumi atomreaktort, 400 milliárd forintnyi euróba fog kerülni
További cikkeink a témában