Bocsánat, a "kicsinyei" nem túl szerencsés kifejezés.

Amerikai kutatók röntgensugarakkal vizsgálták meg egy megkövesedett megalodon (Otodus megalodon, Carcharocles megalodon vagy Carcharodon megalodon) csigolyáját, és arra jutottak, hogy mintegy kétméteres lehetett születésekor. A világ óceánjaiban 1,5-3,6 millió éve élt megalodonok megtalált maradványai alapján már korábban ismert volt, hogy a kifejlett egyedek több mint 15 méteresre is megnőttek. Arról viszont eddig nem voltak információk, mekkorák lehettek világra jövetelükkor.

Életnagyságú megalodonmakett a münchehageni dinoszauruszparkban

„Ez az első ilyen kutatás megalodonokról: segítségével megismerhettünk a születéskori méretüket, szaporodásukat és növekedési mintázatukat” – mondta Kenshu Shimada, a chicagói DePaul Egyetem paleobiológusa, a kutatás vezetője.

A tudósok számos fosszilizálódott maradványt feltártak, biológiájáról azonban nagyon kevés ismerettel rendelkeztek, mivel többnyire csak a fogak maradtak meg ezekből a porcos élőlényekből. A Stockton és a William Peterson Egyetemekkel együttműködve Shimada CT-vizsgálatokat végzett egy nagyon ritka megalodoncsigolyán, melyet a brüsszeli Belga Királyi Természettudományi Intézet gyűjteményében őriztek. A 15 centiméter széles fosszília egy kilencméteres megalodontól származik egy távoli leszármazottja, a nagy fehér cápa hasonló csigolyája alapján végzett becslések szerint.

Megalodon-állkapocs. A hölgy szerencséje, hogy néhány millió évvel később született, mint az őscápa

A képalkotó vizsgálat negyvenhat növekedési gyűrűt tárt fel a fosszíliában, ennek alapján a szakértők az állat korára vonhatnak le következtetést, a fák évgyűrűihez hasonló elv szerint. A visszafelé végzett mérések és becslések alapján úgy számítják,

A vizsgálatok alapján megállapították az állatok növekedési görbéjét is. A röntgenelemzés nem találta bizonyítékát növekedési ugrásnak a megalodon fiatal éveiben, ehelyett egy évente több mint 16 centiméteres növekedési átlagot állapítottak meg legalább a hal 46. évéig. A fajra jellemző általános élethossz a szakértők szerint minimum 88 év volt.

A kifejlett megalodonok tengeri állatokkal, például fókákkal, delfinekkel és bálnákkal táplálkoztak.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: The Guardian, MTI. Fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.