Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az aeroszoloknak van pozitív hatása, ám nem ez a meglepő benne.

Egy új, amerikai kutatás meghökkentő eredményt hozott, ugyanis arra jutottak benne a szakemberek, hogy az aeroszolok* csökkentése veszélyes lehet, konkrétan fokozhatja a Föld felmelegedését, ha mellette a szén-dioxid-kibocsátást nem csökkentjük.

Az aeroszolszennyezést olyan apró szálló szemcsék okozzák, amelyeket ásványi üzemanyagot égető járművek és gyárak bocsátanak a levegőbe. Az aeroszolszennyezés szerepet játszik az asztma, a hörghurut, valamint az akár rákot is okozó krónikus légúti irritáció kialakulásában.

– mondta a tanulmány társszerzője és a Kaliforniai Egyetem riverside-i intézményének (UCR) klimatológusa, Robert Allen.

A kutatás

A kutatócsoport részletes számítógépes szimulációs modellt hozott létre, hogy megállapítsa, hogyan hatnak az aeroszolok az óceánokra. Két forgatókönyvet dolgoztak ki:

  • az egyik szerint csak az aeroszolok mennyiségét csökkentik,
  • a másik szerint az üvegházhatású gázokét, köztük a szén-dioxidét és a metánét is.

Az első változattal azt találták, hogy ha a légkörből kivonják az aeroszolokat, az megzavarja az atlanti meridionális áramlási rendszert (AMOC), amely a meleg vizet északabbra, a hideget délebbre irányítja, biztosítva, hogy a magasabb szélességi körön fekvő szárazföldi területek - köztük Európa - klímája viszonylag enyhe legyen.

Az ember által a légkörbe juttatott szén-dioxid durván fele ott is marad, a többit magukba szívják a növények, a föld és az óceánok, amelyek egyik felvételi módja az AMOC rendszerrel történik.

A kutatók végül azt a következtetést vonták le, hogy az aeroszolok és az üvegházhatású gázok együttes csökkentésére van szükség:

Eközben...

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.