Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A szvasztika több ezer éve létező szimbólum, jelentett szerencsét, életet, örömöt. Ezt próbálta megidézni egy amerikai dizájncég.

Arról azonban mintha megfeledkeztek volna a KA designnál és a Teespring webáruháznál, hogy a sok ezer éves horogkereszt-történelem utolsó fejezetében a jel az emberiség egyik legsötétebb időszakának, pontosabban az azt okozó, milliókat kivégző ideológiának a szimbóluma lett. A legkisebb probléma vele, hogy számos országban – például Magyarországon is – tiltott önkényuralmi jelképnek számít.

Persze nem arról van szó, hogy az ötletgazdák hiányoztak, amikor a második világháborút és előzményeit tanították töriből, ez látszik is a pólómintákból:

A horogkeresztet szivárványszínnel, peace, love és zen felirattal dobták fel, és minden bizonnyal azt hitték, ezzel egyértelművé tették, nem a neonácizmust hirdetik, csak újraértelmeztek egy régi szimbólumot.

Mivel azonban a zsidók mellett többek között a homoszexuálisokat is üldözték és irtották a nácik, nem nehéz másképp értelmezni a szvasztikát szivárvány alapon, peace és love ide vagy oda. Hiába érveltek – egy azóta eltávolított videón – amellett a dizájnerek, hogy a horogkereszt ötezer éves, és milyen sok szép jelentése volt, a kezdeményezésből bizony óriási botrány lett.

A pólókat eltávolították a Teespringről, pontosabban áthúzott horogkeresztes mintájú pólókkal helyettesítették, a KA design részéről nyilatkozó pedig elmondta, hogy szó nincs arról, hogy neonácik lennének, elítélnek minden ilyesmit, sőt, projektjükkel épp arra hívták fel a figyelmet, hogy a szeretet és a szerelem erősebb, mint a gyűlölet, vagyis pozitív üzenetet próbáltak közvetíteni.

Meglepődtek rajta, hogy a horogkeresztet látva az emberek felháborodtak, úgyhogy végül elnézést kértek.

Mit gondolsz egy szivárvány alapú horogkeresztről?

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.