A Neue Donau jobb partján, a Duna-szigeten 13 ezer négyzetméteren zöldterület és fogyasztási kötelezettségtől mentes övezet jön létre, akadálymentes lejutással a partra.

Aki járt már a bécsi Duna-szigeten, az valószínűleg belefutott már a Reichsbrückénél a Sunken City lokáljaiba, amelyek főleg este telnek meg élettel. A bulinegyed bárjai és lokáljai a nyolcvanas években vették birtokba az árvízvédelmi célból létrehozott Duna-sziget középső részét, a működtetők bérleti szerződése azonban 2022-ben lejár. Mivel a több mint negyvenéves árvízvédelmi infrastruktúra felújításra szorul, Bécs városa úgy döntött, hogy ezzel párhuzamosan megújítja a területet, és egy újabb – mindenki számára hozzáférhető – szabadidős és pihenőövezetet hoz létre a bécsieknek.

A Sunken City látványterve

2021-ben kétlépcsős nemzetközi pályázatot írtak ki a terület újragondolására. A cél az volt, hogy kereskedelmi hasznosítás helyett egy természetközeli terület jöjjön létre sok-sok zölddel és fogyasztási kötelezettségtől mentes övezettel. A vendéglátóhelyeket természetesen nem akarták kitiltani a területről, de a városvezetés azt szerette volna, hogy ne ezeken legyen a hangsúly, inkább olyan új rekreációs terület jöjjön létre, amelyet napközben is szívesen használnak a bécsiek, még télen is.

Végül a Mostlikely Architecture & Common Space Team tervei győztek, amelyek különböző funkciójú területeket ötvöznek a Soul-Mind-Body elvét szem előtt tartva. Vagyis a 13 ezer négyzetméteres területen lesznek sportolásra, munkavégzésre, kultúrára és fürdőzésre alkalmas részek is. A függőleges támfalakat zöldterületek váltják fel, amelyeket bárki szabadon használhat, nincs fogyasztási kötelezettség.

A part mentén úgy jelölik ki az útvonalakat, hogy akadálymentesen is le lehessen jutni a vízhez, és náddal benőtt öblöket is kialakítanak.

A területet behálózó ösvények minden mobilitási formának megfelelnek majd, és a biciklisek és gyalosogok sem zavarják majd egymást. A konkrét kiviteli tervek 2022 őszére készülnek el, a munkálatok pedig 2023 őszén kezdődnek, hogy nyáron a bécsiek még zavartalanul tudják használni ezt a kedvelt találkozóhelyet.

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája, fotó: Mostlikely Architecture & Common Space Team)

Ez is érdekelhet:

 

És ezt olvastad már?
A kapolcsi Sziklakabin, ahol tökéletes feltöltődés vár
További cikkeink a témában