A természettel totálisan egybeolvadó, szürreális lakóház-sorozatot tervezett Hyperion fákból egy indiai építész.

Valószerűtlen jövőt tervezett a Midjourney nevű MI-eszközzel Manas Bhatia építész: lakótoronnyá változtatta a világ legnagyobb fáit, a Hyperion fákat. A Symbiotic Architecture projekt neve arra utal, hogy az „épület” lélegzik és növekszik, teljes a szimbiózis vele.

Nem lenne jobb ahelyett, hogy légkondicionált beton- és üvegdobozokban lakunk, amelyeket otthonnak nevezünk? – teszi fel a filozófikus kérdést az indiai építész.

Mielőtt az élő fába is belekötnél, természetesen Bhatia is tudja, hogy ez csak fantázia, illetve az esetében egy eszköz, amellyel természet és építészet kapcsolatát vizsgálja, azt, hogy hogyan jelennek meg a természetben a minták, hogyan alakulnak ki hálózatok a lakhelyekből, hogyan viselkednek a növények a természeti ingerek hatására.

Utópia vagy sem, az építész egy alternatív jövőn gondolkodik, ahol az épületek nem betonból vagy acélból készült gépek, hanem élnek, képesek növekedni, amivel megfelelnek a folyamatosan növekvő lakásigényeknek is.

Bhatia a szövegből képeket előállító Midjourney szoftverrel kísérletezett, ahová olyan szavakat táplált be, mint „óriás”, „üreges”, „fa”, „lépcső”, „homlokzat” és „növények”. Ezután egy hosszas iteratív folyamat során módosítgatta a kívánt eredményt, hogy az ő elképzeléseinek is megfeleljen, így jutott el a természettel totálisan egybeolvadó, szürreális lakóház-sorozathoz.

„Mindig is lenyűgözött, ahogyan a kis rovarok létrehozzák lakhelyüket a természetben – magyarázta. – A hangyák például bonyolult hálózatokat alakítanak ki a talajban. Ha az ember képes lenne olyan épületeket létrehozni, amelyek úgy nőnek és lélegeznek, mint a növények, csodálatos világban élhetnénk.”

Ez is érdekelhet:

Előre irigyeljük ennek az erdei hotelnek a vendégeit

350 madáretető gondoskodik a csicsergésről a Svédország erdejében lévő kétszemélyes hotelben, amit Bjarke Ingels tervezett.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

A borotválkozás egy másik szintje: ismerd meg a Braun S9 Pro+-t, a márka eddigi legjobb elektromos borotváját

Kiszámolták, hogy eddig mekkora kárt okozott a Földnek az orosz-ukrán háború

További cikkeink a témában