Varázslat!
A válasz egészen pontosan az Arran 12 éves Tokaji Cask Finish Single Malt Scotch Whisky. Bár elsőre ez egy kódnak tűnik, amit csak egy bennfentes whisky sommelier érthet, de valójában egy tök egyszerű dologról van szó, csak tisztáznunk kell néhány fogalmat és elnevezést. Nézzük sorjában:
Arran
Arran egy sziget, egészen pontosan az Alsó Firth of Clyde-szigetek legnagyobb szigete, ami az Egyesült Királysághoz, egészen pontosan Skóciához tartozik. A szigetet kicsivel több mint 5 ezer ember lakja. Mivel a szigetcsoport Skóciához tartozik, így a Scotch Whisky-t is kipipálhatjuk a fent fogalmak közül.
Single malt
Fontos tisztáznunk, hogy a single malt kifejezés mit jelent úgy egyébként és hogy mit jelent, ha skót whiskyről beszélünk. A malt szó azt jelenti, hogy a whisky malátázott árpából készül, vagy legalábbis az esetek nagy részében, mivel előfordulhat az is, hogy single malt rozs whiskyt készül, ebben az esetben ugyanaz történik, mint a malátázott árpa esetén, csak értelemszerűen rozzsal. Ez utóbbi viszont nem fordulhat elő például Skóciában, mivel ott a single malt csak és kizárólag árpából készülhet.
Tehát eddig ott tartunk, hogy van egy kis skót szigetről származó whiskynk, de hogy kerül bele bor?! Szerencsére sehogy!
Tokaji Cask
A végső és egyben talán legfontosabb fázis a fent említett skót whisky elkészítésében a tokaji hordóban való érlelés, amitől olyan ízeket és aromákat kap az ital, mint például az eperlekvár, de van, aki zselés cukrot érez. Ez nagyrészt az édes aromáknak köszönhető és a szőlő egyedi ízének. Az Arran sziget első lepárlója a 90-es években kezdte meg működést, az onnan származó whiskyk citrusosan gyümölcsös, vaníliás, enyhén tengeri aromájú italok, ez az ízvilág keveredik a tokaji érleléssel.
Így áll tehát össze az Arran Tokaji Cask Finish Single Malt Scotch Whisky, ami a karakterénél fogva tökéletes étkezések után, az említett érlelés során felépült aromák, illatok és ízek miatt leginkább gyümölcsös fogások mellé ajánlott, legyen szó főételről vagy desszertről.
(Whiskynet, The Whisky Curator)