A vizsgált hús- és tejtermékek háromnegyede volt szennyezett.

Az amszterdami Vrije Egyetem (VAU) tudósai márciusban számoltak be arról, hogy először mutattak ki emberi vérben mikroműanyagot.

A vizsgált emberek 80%-ának vérében találtak mikroműanyagot

Most először találtak emberi vérben műanyag mikroszemcséket.

Most ugyanezt a módszert használták az állati termékek teszteléséhez.

A nyolc marhahúsminta közül hét, a nyolc sertéshúsmintából öt volt szennyezett.

Tizenkét tehén- és tizenkét sertésvérmintát vizsgáltak meg, és mindegyikben találtak mikroműanyagot, többek között polietilént és polisztirolt. A huszonöt tejminta szupermarketek polcain árult tejesdobozokból, gazdaságok tejtartályaiból és kézi fejésből származott. A huszonötből tizennyolcban – minden típusból legalább egyben – találtak mikroműanyag-szennyezést.

Kimutatták a szemcséket a vizsgált állati pellet (nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag) takarmányok minden mintájában, ami arra utal, hogy ez a szennyeződés egy lehetséges útvonala. Az élelmiszertermékek műanyagba voltak csomagolva, ami egy másik lehetséges szennyezésforrás.

A vérben felfedezett műanyagrészecskék azt mutatják, hogy a mikroműanyag az egész szervezetet képes beutazni, majd megtapadni a szervekben.

Egyelőre nem tudni, milyen hatása van a haszonállatok vagy az ember egészségére, de a kutatók szerint aggodalomra ad okot, hogy laboratóriumi körülmények között a mikroműanyag károsítja az emberi sejteket, a légszennyezés szemcséiről pedig már ismeretes, hogy a szervezetbe hatolnak, és évente több millió idő előtti halálozás írható a számlájukra.

Haszonállatokat és húsukat más országokban még nem vizsgálták, de 2021-ben Svájcban vásárolt tejben és franciaországi farmtejben már mutattak ki mikroműanyagot.

(Forrás: The Guardian, MTI. A kép illusztráció.)

Ez is érdekelhet:

Először találtak élő emberek tüdejének mélyén műanyag mikroszemcséket

A tudósok eddig azt hitték, nem juthat ilyen mélyre szennyeződés.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában