A tudósok eddig azt hitték, nem juthat ilyen mélyre szennyeződés.

Emberi vérben az első alkalommal márciusban találtak mikroműanyagot, ami azt mutatja, hogy a szemcsék a szervezeten belül keringenek, és megtapadhatnak a szervek szöveteiben.

A vizsgált emberek 80%-ának vérében találtak mikroműanyagot

Most először találtak emberi vérben műanyag mikroszemcséket.

Egyelőre nem tudni, hogyan hatnak az emberi egészségre. A kutatókat azonban aggasztja, hogy a mikroműanyag laboratóriumi körülmények között károsította az emberi sejteket, a légszennyezés porszemcséiről pedig tudjuk, hogy behatol a szervezetbe, és évente emberek millióinak idő előtti halálát okozza.

Most tizenhárom, műtéten átesett páciens tüdejét vizsgálták meg, és tizenegynél fedeztek fel műanyagrészecskéket.

A kutatók a páciensek műtéti területe melletti egészséges tüdőszövetből vett mintákat elemezték. Akár 0,003 milliméteres szemcséket is észleltek, a műanyag fajtájának azonosítására spektroszkópot használtak. A háttérszennyezés kiszűrésére kontrollmintákat is megvizsgáltak.

A mikroszemcsék közül a leggyakoribb a csomagolóanyagokban lévő polipropilén, valamint a palackgyártáshoz használt PET volt. Most először vizsgálták élő emberek tüdejét, de két korábbi tanulmány beszámolt már boncoláskor a tüdőszövetben talált, hasonlóan magas koncentrációjú mikroműanyagról.

„Nem vártuk, hogy a tüdő alsó régióiban találjuk a mikroszemcsék legnagyobb számát, de a részecskét mérete is meglepett bennünket, mivel ebben a tüdőrégióban a légutak szűkebbek, és azt hittük, a nagyobb szemcsék korábban kiszűrődnek, így nem jutnak ilyen mélyre”

– mondta el Laura Sadofsky, az angol Hull York Orvostudományi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A műanyagszemcsék mindenhol ott vannak már:

Megvan a levegőben szálló mikroműanyagszálak legfőbb okozója

Lehet, hogy a te lakásodban is van belőle egy.

(Forrás: The Guardian, MTI. A címlapkép illusztráció.)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában