A parttól távoli részeken is ott vannak a műanyagszemcsék a vízben.

Egyes helyszíneken akár 1884 műanyagszemcsét is találtak egy köbméter tengervízben, tizennyolcszor többet, mint a 2018-ban véget ért legutóbbi Ocean Race során végzett hasonló vizsgálatok alkalmával – igaz, hogy ma pontosabb műszerekkel dolgoznak, mint akkoriban. Victoria Fulfer, a Rhode Island-i Egyetem kutatója nagyon aggasztónak nevezte, hogy

minden mintában találtak mikroműanyagot, a part menti területektől az óceán legtávolabbi zugáig.

A mintákat a januárban kezdődött és júliusban végződő verseny kezdeti szakaszában gyűjtötték, amikor a vitorlások az Atlanti-óceán déli részén haladtak át, egy olyan hely közelében, amely a közvélekedés szerint a legtávolabb van bármiféle szárazföldtől. A Cabo Verde szigetétől Dél-Afrikáig tartó szakasz negyvenöt mintájában köbméterenként 92 és 1884 között ingadozott a mikroműanyag-koncentráció, míg a következő szakaszon – Fokváros és a brazíliai Itajaí között – 160 és 1492 között mozgott ez a szám. A 2017–18-as Ocean Race során még köbméterenként 50 és 100 között mozgott a mikroműanyag-koncentráció.

A legmagasabb mikroműanyag-koncentrációt a tengerpartok és a városi területek közelében találták, valamint a nyílt óceán úgynevezett szemétfoltos területein, ahol a műanyag felhalmozódik az áramlatok miatt. A bolygó szárazföldektől legtávolabb eső zuga, az úgynevezett Nemo-pont közelében vett mintákban 320 mikroműanyag-részecskét mutattak ki köbméterenként, míg az előző versenynél még 9 és 41 között ingadozott ez a szám.

A polietilén volt a legnagyobb mennyiségben előforduló vegyi anyag a mikroműanyagokban, amelyet egyszer használatos csomagolásokhoz, műanyag zacskókhoz és tárolóedényekhez, például palackokhoz használnak.

A kutatás egy tudományos program része, amelyet a 62 ezer kilométeres vitorlásverseny során végeznek. A vitorlázók egyebek között adatokat gyűjtenek a tengervíz hőmérsékletéről, valamint szén-dioxid- és oxigéntartalmáról olyan helyszíneken, ahová a tudományos kutatóhajók csak ritkán jutnak el.

(Forrás: The Guardian, MTI. Nyitókép: az Ocean Race versenyzőinek egy része idén május 21-én, Newportnál, fotó: Erica Denhoff/Icon Sportswire/Getty Images))

Ez is érdekelhet:

Szerencsétlen kék bálnák a legnagyobb mikroműanyag-fogyasztók a világon

Rengeteg olyan tengeri állatot esznek, amelyek tele vannak műanyaggal.

Először találtak mikroműanyag-szennyezést marha- és sertéshúsban

A vizsgált hús- és tejtermékek háromnegyede volt szennyezett.

Először találtak élő emberek tüdejének mélyén műanyag mikroszemcséket

A tudósok eddig azt hitték, nem juthat ilyen mélyre szennyeződés.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában