Egy hegyoldal dzsungelében bújik meg ez a villapár, ahonnan az ég és az óceán végtelenjére nyílik kilátás. Egy cseh építésziroda minimalistán maximalista épülete.

Túlzás nélkül lélegzetelállító az a két villaépület, amit a cseh Formafatal stúdió tervezett a a Costa Rica-i Uvita város mellett. Mindkét házat rövid távú bérbeadásra tervezték, teljesen elvarázsolt környezetben:

300 méterrel a tengerszint felett, egy dzsungellel dúsan benőtt domboldal déli lejtőjén, kilátással a végtelen Csendes-óceánra.

Erősen minimalista, egyszerű tereket látunk, ám ezeket rendkívül alaposan átgondolta az építész, Dagmar Štěpánová: a földmunkákból származó agyagos talajt teljes egészében felhasználták a tartófalak építéséhez, de a fenntarthatóság gondolata a biofil belterekben is megjelenik.

Nincs semmilyen felesleges extra, de nem is hiányzik semmi. Az építész szándékosan vékony, éles vonalakat állított szembe a buja trópusi vegetációval, viszont a választott anyagok és színek tökéletes harmóniában vannak a környezettel.

Mint épület, a két villa azonos, ugyanazokból az anyagokból készültek, egyforma alaprajzzal és tájolással, viszont az enteriőrjük, elsősorban a színkoncepció más, és ez részben a külső részeken is megjelenik.

Meghatározó a hely szelleme: a villák tökéletesen kihasználják az óceáni kilátást és méregzöld dzsungel ölelését.

A színkoncepció a még építés előtti helyszíni élményekből indul ki; bár a két épület mindössze 12 méterre áll egymástól, egyértelműen más-más „rezgéseik” vannak, és ez megjelenik a belsőépítészetben is.

A Jaspis Villa (jaspis = jasper, azaz világos) a jin energiákat testesíti meg, vizuálisan az óceánhoz és az éghez kapcsolódik, míg a színei a homok árnyalatait tükrözik.

A Nefrit Villa (nefrit = jade, azaz sötét) értelemszerűen a jang energiákat képviseli, ahol a földdel és a dzsungellel való kapcsolatot érezni, a vörös-terrakotta színei a helyi talajra utalnak.

Furcsa, de érkezéskor szerény, feltűnésmentes a két épület: ahol nem növi körbe a dzsungel, ott frissen ültetett trópusi növények szegélyezik. Aztán a bejárattól a teraszig átsétálva lépésről lépésre feltárul a végtelen horizont.

A fő hálószoba nagyvonalú tere, a szomszédos tágas terasz és a kültéri medence szinte egy másik világba repít el, vagy inkább lebeg két világ közt.

Minden, az óceán felé tájolt homlokzat keret nélküli üvegből készült. A tolóajtós és a fix részeket is a beton födém hornyaiba süllyesztették, akárcsak a világítás sínjeit, a szúnyoghálót, és az ágy körüli függönyök vezetősínjét. A beton padlólemezt csúszásmentes cementesztrich borítja. Hasonlóak a belső falak és az egyedileg készített betonbútorok is, csak sima matt felülettel.

A lehető legtartósabb anyagokat választották a Costa Rica-i klímához, és az ottani magas páratartalomhoz. Az agyagos „döngölt föld” falak megépítéséhez egy tapasztalt brazil szakembert, a Terra Compacta cég tulajdonosát, Daniel Mantovanit kérték fel, mert Costa Ricában senkinek nem volt tapasztalata ezzel a technikával.

Odabent a minimalizmus jegyében nincs ajtó, egyedül a zuhanyzónál és a vécénél – az előbbinél viszont függönyfal funkciót is betölt egy nagyméretű tükörrel. A legtöbb bútor egyedi gyártású: a konyhapult, a mosogató, a polcok, az éjjeliszekrény, a beton pad. Ugyanakkor számos kiegészítőt – lámpatesteket, műtárgyakat – gondosan kiválogatott az építész különböző dizájnerek kínálatából a világ minden részéről.

Jaspis Villa, Nefrit Villa

  • Costa Rica, Uvita, Playa Hermosa
  • Építészet: Formafatal
  • Tervezés éve: 2019-2020
  • Átadás: 2022
  • Telek mérete: 11 000 m²
  • Hasznos alapterület: 90 m² mindkét épületnél

(Fotó: BoysPlayNice)

Ez is érdekelhet:

Belga borok betonbirodalma picivel az ötvenegyedik szélességi kör alatt

Belgiumban francia bort szokás inni, de nem Puurs-Sint-Amandsban, ahol helyben, az északi ötvenedik szélességi kör felett termett bor is kapható.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában