Összeszedni is alig tudtuk, mennyi mindent kaptunk a becsődölt görögöktől
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A görögökről mostanában hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak akkor hajlandóak megmozdulni, amikor költik a hitelt vagy mennek tüntetni. Cáfolat és hosszas társadalmi-gazdasági elemzés helyett inkább megnézzük, mit kapott a világ tőlük az idei pánikhangulaton kívül.

Gírosz

A húsban van fehérje, a hagyma tele van antioxidánssal, a többi zöldség vitaminnal, meg jó esetben finom is, de a legnagyobb jelentősége, hogy a gírosznak köszönhetően tízszereződött meg az éjjel-nappali kajáldák száma Budapesten.

Ennél csak egy pozitívabb hatását tudjuk elképzelni: hogy a pita szivacsként szívja magába az alkoholt – például a Metaxát, hogy nemzetileg stílusosak maradjunk –, ami jól jöhet akkortájt, amikor szinte csak a gíroszosok vannak nyitva.

(Fotó/grafika: 444)

Ödipusz-komplexus

Köcsög görögök – próbálta interpretálni a Csak egy kis pánik-ban Paul ’De Niro’ Vitti Freud elméletét, mely szerint a fiúk három–hét éves korukban vérfertőző vágyat éreznek anyjuk iránt, de aztán kinövik.

Ödipusznak mondjuk ez az utóbbi momentum kimaradt, ami még úgy is elég szerencsétlen helyzet, hogy valójában nem tudta, az anyját veszi el.

Giannis Antetokounmpo

Simán csak ő a legkimondhatatlanabb nevű NBA-játékos, vagyis rekorder.

Parapolisz

Nincsen birtokunkban tévésgonosz-játszási statisztika, mivel azonban Bud Spencer és Terence Hill a magyar televíziózás Jollyja és Jokere, tippünk szerint úgy négyszázhatvanháromszor tűnt fel a magyar háztartásokban az És megint dühbe jövünk maffiózója, a miami fogadóirodák és kaszinók ura.

Tudomásunk szerint az egyetlen főgonosz, akit Görög néven is emlegettek.

Olimpia

A monda szerint Zeusz alapította az ókorban tizenegy évszázadon át megrendezett olimpiai játékokat, amelyet 1896-ban élesztettek újjá, némileg más feltételek szerint, mostanában például nem meztelenül versenyeznek az olimpikonok.

Jelentősége azonban mit sem csökkent a görögök élete szempontjából, a jelenlegi csődközeli gazdasági helyzet kialakulásában például hatalmas szerepe van a 2004-es athéni olimpiának. Na majd mi megmutatjuk.

Eleftheria Eleftheriou – Aphrodisiac

A dal, amely bár negyedórásnak tűnik, valójában alig több mint három perc, de mi végig azon gondolkodtunk, miért kell egy ilyen szép lánynak egy ennyire nyenyere dalt énekelnie.

A választ Európa adta meg 2012-ben: a tizenhetedik eurovíziós helyezésért.

Leszboszi szerelem

Sosem értettük, hogy a homoszexualitás egy betegség elv hívőit hogyhogy nem sodorja le a chemtrail a Föld széleinél, aki szerint pedig a melegség egy divattrend, mit szól a Szapphó által két és fél ezer éve leírt, a leszboszi nők közötti szerelemről szóló művekhez.

Igaz, utóbbiakat talán nem olvasta, úgyhogy ezúton tájékoztatjuk, hogy a műfajt nem Kovi találta ki, a leszbikus szó pedig egy újabb görög adomány a világnak.

A legfosabb Eb

Az olaszok, a spanyolok és a németek a csoportköröket sem élték túl a 2004-es Európa-bajnokságon, a címvédő franciák és az angolok a negyeddöntőben kiestek, a huszonnégy éve kihagyás után ismét Eb-re jutó görögök pedig végül a döntőben legyőzték Portugáliát.

Izgalmasan hangzik? Nagyon, de a nézhetetlenül defenzív focit játszó görögök – és persze a nagy csapatok korai búcsúja – megölték az egész bajnokságot.

(Fotó: Europress/AFP)

Kojak és Fürtöske

Aristotelis, ismertebb nevén Telly Savalas nyalókával a szájában az Egyesült Államokban született, ettől még őt tartjuk a legnagyobb hatású görög nyomozónak, bár filmtörténeti szempontból a Kelly hősei-ben, A piszkos tizenkettő-ben vagy az Oscar-jelölést érő Az alcatrazi ember-ben nyújtott alakítása nagyobb dobás.

Kojakként viszont (a Kelly hősei-hez hasonlóan) együtt dolgozhatott öccsével, George Dimosthenis Savalasszal, vagyis Stavrosszal, tehát a tévésorozatnak megajánljuk a görög–amerikai jelzőt, ez pedig egyenes út ehhez a listához.

Kanellos, a tüntető kutya

Már 2010-től utcai tiltakozásokon fejezték ki a görögök, mit gondolnak a megszorításokról. Kanellos például leugatta a rohamrendőröket, és kis képzavarral élve a tüntetők arca lett: két éven át gyakorlatilag az összes zavargásban részt vett, annyi sajtófotó készült róla, hogy azt egy közepesen sok megtekintést végrehajtó államtitkár is megirigyelné.

(Fotó: Europress/AFP)

Maraton

Nincs még egy olyan legendás haláleset a világon, amelyre több mint kétezer évvel később is rendszeresen sok ezer ember emlékezik izzadással, súlyos fájdalmakkal és táplálékkiegészítőkkel.

(Fotó: Europress/AFP)

Csiga

A régi görögöknek is volt számtalan problémájuk, az egyik ilyen lehetett a tudat, hogy nem ők találták fel a kereket.

A csigával azért jelentősen kompenzáltak, az építkezéseknél óriási segítség volt az emelésnél használható szerkezet.

Dinnye

Jó, speciel a görögdinnye Dél-Afrikából származik, de bármikor rátálalnánk a kolbásszal töltött szürkemarhát egy Zsolnayra annak, aki nemzetünk nevét egy másik nyelvben köznévi szinten összekapcsolná valamilyen pozitív dologgal.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.