Két friss elemzés is megjelent a lakáspiacról.

Szinte egyszerre adott ki friss helyzetjelentést a lakáspiac két szereplője, a Duna House és az Ingatlan.com. Hasonló, de nem teljesen azonos területen mozognak, és mindketten azt látják a májusi adatokból, hogy erősödik a piac.

Tavasz utolsó hónapjában 12 519 lakásnak lett új tulajdonosa a DH becslése szerint, ez pedig ötszázalékos emelkedés áprilishoz képest, viszont 12 százalékkal elmarad a tavalyi májusi, kiugróan erős forgalomtól. A DH szerint

az ingatlanárak idei jelentős emelkedése, és a folyamatosan dráguló hitelkamatok ellenére sem csökkent egyelőre jelentősen a fizetőképes kereslet az ingatlanpiacon.

Idén már több mint 63 ezer ingatlan cserélt tulajdonost, ami átlagosan havi több mint 12 ezer adásvételt jelent.

Igen ám, de a kínálat szűk, a hitelek drágulnak – májusban 140 milliárd forintnyi jelzáloghitel-szerződést kötöttek, főleg újépítésűekre – ami érződik is. Ahogy az Ingatlan.com elemzése írja:

még mindig a bizonytalanság, kivárás, óvatosság a legmeghatározóbb tényező az eladó lakások piacán, de vannak már kedvező jelek.

A piacvezető hirdetési portálnál úgy látják, élénkül a kínálati oldal is: májusban 38 ezer eladó lakást hirdettek meg, ami ha csak egyetlen százalékkal is, de több a tavalyi májusinál. Főként Budapesten kívül kezd felpörögni a piac.

A vevők ellenben bizonytalanok, csökken az egy lakáshirdetésre vetített érdeklődések száma. Ahogy Balogh László, a portál gazdasági szakértője mondja, ennek „továbbra is a bizonytalanság az oka, amelyben a korábbi hónapokban ismert tényezők kapják a főszerepet.

A gyorsuló infláció, az emelkedő kamatkörnyezet, továbbá a háborús hatás elbizonytalanítja a vevőket.”

Mindent egybevetve mindkét piaci szereplő élénkülést lát, megjegyezve, hogy az igazi áttöréshez tovább bővülő kínálat kellene.

(Források: Duna House, Ingatlan.com, borítókép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Azt hiszed, olyan drága az ingatlan, hogy erről a bizniszről lemaradtál? Talán tévedsz

Igen, az ingatlanárak az egekben vannak, mégis létezik befektetés, ami még megfizethető, jól működik, és más előnye is van.

A home office-ba szorult magyarok fele fejlesztette a lakását

A fény és a friss levegő a legfontosabb szempontok között van.

Új őrület a lakáspiacon

Amelyik lakáshoz van ilyen, azokat többen veszik, és drágábbak is, mint amihez nincs. A fordulatot a koronavírus hozta el.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában