Itt egy olcsó, de remekül működő befektetés!

Mantraként ismételgetik a különböző tanácsadók, hogy a legjobb befektetés az ingatlan, mert hosszú távon folyamatosan megy fel az értéke, időközben kiadható, azaz folyamatosan is termel bevételt, amit akár újra meg is forgathatsz. Persze nyilván ésszel kell csinálni (lásd a kettes számú mantrát a lokációról), de alapszabálynak ezt simán elfogadhatjuk.

De már halljuk is az ellenérvet, miszerint „úgy elszálltak az árak, mint a győzelmi zászló, hát ki engedhet meg magának egy ingatlant?!” Van benne valami, de azért ne adjuk fel ilyen könnyen! A napokban például egy igen ütős felmérés jött szembe:

az eladó telkek átlagos négyzetméterára országos szinten 57 százalékot emelkedett tavaly.

Az adat teljesen friss: április közepén 19 ezres, egy évvel korábban 12 ezres átlagos négyzetméterárat regisztrált az Ingatlan.com, szóval az emelkedés súlyos, és nem tűnik úgy, hogy vége lesz. Talán elég egyszerűen venned egy telket...

Akkor most nézzük meg,

  • mi hajtja fel az árakat?
  • mire kell odafigyelni?
  • miért jó befektetés?
  • és van-e hasonló trükk az ingatlanpiacon?

Mi hajtja fel az árakat?

Két okból folytatódhat a drágulás: az eddigi áremelkedés „természetes velejárója volt a lakásépítési kedv felfutásának”, magyarázta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint „az állami támogatások, a kedvezményes zöldhitel-program és a 2021-ben visszavezetett ötszázalékos áfa jelentősen élénkítették a lakásépítési kedvet. Ez pedig növelte az eladó telkek iránti keresletet.

Másrészt az eladó telek speciális ingatlantípus, a mennyisége nem növelhető.”

Szóval nő a kereslet, miközben a terület ugyanakkora marad, és telek sem lesz több – ebből bizony csak drágulás következhet.

Mire kell figyelni?

Itt is igaz, ami minden ingatlan esetében: lokáció mindenekelőtt. Szóval nem árt, ha ismered a helyet, ahol telket vennél, egyrészt, hogy valóban jó hely legyen, és ne épüljön mellé lignitbánya két héten belül, másrészt jó legyen a közlekedés, és erős a helyi infrastruktúra (boltok, szolgáltatások, elektromosautó-töltő, miegyéb).

A kilátás remek, de kicsit félreeső helyen van

A lokáció másik jelentősége, hogy iszonyatosak a különbségek országon belül. Budapest és a Balaton-part magasan kiemelkedik, ellenben vannak megyék, ahol kimondottan olcsón telektulajdonossá válhatsz. Számít, hogy lakó- vagy üdülőövezetben van a telek, esetleg külterületen, ami sokkal olcsóbb.

A budapesti lakóövezeti telkek átlagos négyzetméterára 128 ezer forint most, április közepén, és bár Somogyban csupán 22 ezer forint, ez még mindig 115 százalékos növekedést jelent éves szinten. Több megyében (Nógrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok) 70 százalék feletti volt az árnövekedés, szóval a telek jó üzlet.

Miért jó?

Megfizethető, mindenekelőtt. Ha nincs pénzed lakásra, lehet, hogy telket könnyen tudsz venni.

Vannak megyék, ahol mindössze 1,1–3,5 millió forint a telkek átlagára. Nagy előny az is, hogy nincs érdemi karbantartás, legalábbis ha nem akarod bérbe adni, sokkal kevesebb macera van vele, mint egy lakással.

Mindebből következik, hogy lehet egy hosszú távú befektetés: megveszed álmaid telkét, ahová majd egyszer magadnak, a gyerekeidnek, bárkinek építesz egy házat.

Kezdetnek ez is megteszi

Addig meg elég vagány dolog tenni egy offroad kanyart, és elmenni sátorozni egy jó fekvésű telekre. Valóban sokan vesznek hobbitelket (elérhetőbb, mint egy balatoni nyaraló), vagy épp kertészkednek rajta (hát nem baromi drága a kígyóuborka?), de ha simán egy majdani háznak vagy nyaralónak szánják, akkor azt lehet ütemezni.

Van hasonló trükk az ingatlanpiacon?

Naná, nem tennénk fel költői kérdéseket csak úgy. Régi módszer, hogy aki csak kicsiben szállna be az ingatlanbefektetés világába, az garázst vásárol, vagyis olcsóbb jószágot vesz és olcsóbban adja ki, de az utóbbi időkben láttunk hirdetést kizárólag eladó tárolókra is, budapesti, új építésű társasházban.

És van egy technológiai oldal is: létezik blockchain-alapú befektetés, melynek keretében részesedést vásárolhatsz például egy társasházból, tehát nem kell egy egész lakást megvenned, elég annyi, amennyit rá tudsz szánni a projektre. A társasház értéke közben növekszik, a kiadó lakások bevételt termelnek, így a tulajdonos is a részesedése arányában kap a bevételből, ha pedig eladja a részesedését, realizálja az árfolyamnyereséget is.

(Forrás: Ingatlan.com, fotók: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A budapesti panellakások piaca pörög leginkább

Még gyorsabban kelnek el a házgyári kecók.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Reneszánsz nő a nap csaja

Tévhitek a péniszedről

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés