Klasszikus meccsek a Fradi Múzeumban, japán ínyencségek és a Katasztrófavédelem zenekara – és ez csak három a Múzeumok Éjszakája 2200 programjából.

Ma van az év leghosszabb napja, úgyhogy már reflexszerűen tudjuk, hogy közeleg a Múzeumok Éjszakája. Ahogy mindig, most is zúzós a kínálat:

442 intézmény 2200-nál is több programmal készült, úgyhogy a legjobb, ha mindjárt el is kezded nézni, hová szeretnél eljutni. Időd még van: az MÉ-t a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, június 24-én rendezik.

Idén érthetően kiemelt helyszín lesz Veszprém, az EKF városa. A Múzeumok Éjszakája nem titkolt célja felkelteni az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt azoknál is, akik csak ritkán járnak múzeumba. A programokat a honlap mellett a Facebookon és az Instán is böngészheted.

A kiemelt tematika

A szervezők igyekeznek új perspektívából rávilágítani a gyűjteményekre, így az idei kiemelt tematika, a „TRendben vagyunk” olyan kérdésekre keresi a választ, mint

  • melyek az örök trendek, és melyek azok, amik rövidebb-hosszabb időre tűnnek csak fel?
  • Ha valami nagy múltra tekint vissza, lehet-e mégis – vagy épp ezért – trendi?

De egy-egy szakterület fejlődését másképp is megvizsgálja a tematika: megmutatja, milyen eszközök, irányok, felfedezések voltak azok, melyek egyfajta modernizációval „trendbe hozták” a tárlaton bemutatott területet.

Child of the sea

A kiemelt helyszín

Veszprémben több mint 50 program vár, különleges tárlatvezetések, interaktív digitális workshopok, filmvetítés, színdarab, nyomozós kalandjáték, valamint magyar és finn hagyományőrző programok.

Neumann János és öröksége

A Neumann 120 Emlékév keretében a matematikus munkásságát és életét egyedi,
interaktív módon bemutató tárlatok is kiemelt figyelmet kapnak a Múzeumok Éjszakáján, ahol jobban megismerhetjük a több tudományterületen jelentőset alkotó Neumann Jánost.

Múzeumok Éjszakája online

A fenti linkek mellett az EVENT@HAND MUZEJ mobil app is segít eligazodni a rengeteg program közt. De offline megoldás is van persze, Budapesten egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája rendezvényei és kiállításai. A felnőtt karszalag 2500, a gyermek (6-18 éves korig) 1200 forint, és ezekkel nemcsak a rendezvényeket nézheted meg, de ingyenesen használhatod vele a BKK-nak kizárólag ezen az estén
üzemeltetett múzeumi buszjáratait is. A karszalagok online is megvásárolhatók itt, illetve a rendezvény napján a programban résztvevő budapesti múzeumokban. Vidéken a belépőjegyek az adott intézményekben válthatók meg.

Top 3

Kiválasztottunk teljesen önkényesen három programot, csak hogy lásd, mi minden érdekesség vár:

Omiyage stand – a japán különlegességek lelőhelye, ahol exkluzív japán édességek, üdítők, snackek, kalligráfia felszerelések, porcelánok, sushi-, rámen-, udon-, szaké- és teás készletek, origami szettek, ikebanához szükséges tárgyak találhatóak sok-sok más mellett. Folyamatos program (június 24. 18.00 – 23.30).

A Katasztrófavédelem Központi Zenekara – elképesztően sok zenés program lesz, na de ilyet mikor hallhatsz személyesen? A Múzeumok Éjszakáján kétszer is: előbb 17-17.30-ig, majd 18-18.30-ig.

Fradi Múzeum – talán a legfurcsább programok egyike, mindenesetre a Groupama Arena sajtótermében egy-egy klasszikus meccset vetítenek le kétórás időintervallumokban, június 24-én 10 órától egészen éjfélig.

(Forrás, fotók: Múzeumok Éjszakája)

Ez is érdekelhet:

Jól rajtolt, de most benyomja a turbót a veszprémi EKF program

Már minden negyedik magyar hallott a Veszprém-Balaton 2023 programról, az eddigi 840 eseményen negyedmillió külföldi vett részt, nőtt a régió látogatottsága és javult az imázsa. És ez még csak a kezdet.

A legtöbbet idézett kutatók listájára idén négy magyar tudós is felkerült

Minél jobban idézett egy szakterület, annál több magasan idézett publikációra van szükség ahhoz, hogy valakit megemlítsenek a rangsorban.

A tudomány szerint van egy flörtölési technika, ami szinte mindig beválik

Úgy tűnik, létezik egy mindennél hatékonyabb flörtölési technika.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Egy lány Koppenhágából

További cikkeink a témában