Valószínűleg te is jártál már úgy, hogy éppen bekaptál volna egy finom falatot, ám egy szemtelen légy beelőzött és rászállt. Ilyenkor szépen elhajtottad, majd lazán benyomtad azt a finomságot, ugye? Biztosak vagyunk benne, hogy igen, pedig egy friss kutatás kimutatta, hogy a legyek tényleg rengeteg baktériumot hordoznak, éppen ezért kétszer is meg kellene gondolni, hogy megesszük-e, amit megleptek.
A szóban forgó tanulmány keretein belül összesen 116 házi-, illetve döglegyet vizsgáltak meg a világ különböző országaiban, és arra jutottak, hogy
egy átlagos légy több száz baktériumot hordoz a lábain és a szárnyain, amelyeket ürülékekből és tetemekből szednek össze, ráadásul ezeket könnyen szétszórják azon a területen, ahová leszállnak.
Ebből pedig nem nehéz kikövetkeztetni, hogy te is nagy eséllyel viszel be a szervezetedbe egy halom undorító baktériumot, ha légy által meglepett kaját eszel. Jó példa erre a legyeken gyakran kimutatott Helicobacter pylori, vagyis a legelterjedtebb gyomor-bélrendszeri kórokozó, ami elég komoly betegségek kialakulásához vezethet.
Ha vidéken laksz, valamivel kevésbé kell tartanod a legyektől, mivel a tudósok megállapították, hogy a nagyvárosban élő legyek több kórokozót hordoznak, mint a falusi testvéreik. Az viszont biztos, hogy ezeket a szemtelen dögöket a baktériumok repülő közlekedőeszközként használják, így járványszerűen terjedni tudnak.
(via)