Ha a párunkkal meztelenül alszunk, annak nem csak az az előnye, hogy könnyebben lehet szex a dologból. Mondunk pár okosságot, hogy jobban aludj.

Ismét megnéztük a Házipatika.com oldalát, és megint találtunk valamit, ezúttal az alvásról. A jó alvás minden jónak az alapja, így aztán ez egy olyan téma, amiről nem lehet eleget beszélni.

Elég megdöbbentő dolgok derültek ki, Amerikában, ahol az amerikai alváskutató National Sleep Foundation intézet fontos felméréssel rukkolt elő. Eszerint minden harmadik felnőtt meztelenül alszik, ennek pedig számos előnye van: jobb az alvás minősége, javulhat tőle a párkapcsolat, és még kalóriát is segíthet égetni.

Na de miért?

Alváskutatók állítása szerint fontos lehűteni testünket este, mivel testhőmérsékletünknek legalább fél fokkal kell esnie ahhoz, hogy el tudjunk aludni: ez este 11 óra körül a legmagasabb és hajnal 4 körül a legalacsonyabb. Ha ez a hőmérséklet-csökkenés nem következik be, az agy felébreszti a testet, hogy kiderüljön, mi akadályozza az alvást: emiatt pedig vagy nem tudunk elaludni, vagy rosszul alszunk és zavartan ébredünk.

Mindezek mellett kevesebb mélyalvásra lesz lehetőségünk, pedig ez regenerálna minket a legjobban, ez segítene az emlékek beágyazódásában és a növekedési hormon termelődésében, amely a sejtjavulás és sejttermelődés folyamataiban segít.

Ezért is jobb meztelenül aludni, mert a test könnyebben hűl le és tartja meg azt az alacsonyabb hőmérsékletet, amelyet el akar érni – állítja Russell Foster, a University of Oxford alváskutató professzora. "Ha sok alvóruhát viselünk, az agy nehezebben tudja beállítani a megfelelő testhőmérsékletet, úgyhogy a lehető legkevesebb ruhát viseljük."

Játék a hőmérséklettel

Ugyanakkor az is fontos, hogy kezeink és lábaink melegek maradjanak. Mivel az agyunk a jó alváshoz szükséges hőmérsékletet akarja eladni, azon dolgozik, hogy testünkön keresztül leadja a felesleges hőt, méghozzá úgy, hogy a bőrfelülethez közeli véredényekbe vért küld (főként kezünkről és lábunkról beszélünk) és így a bőrfelületen keresztül adódik le a hő. Ha viszont végtagjaink hidegek, a véredények összehúzódnak, a véráram erőssége csökken (azért, hogy a hő ne vesszen el, és melegebben tudjunk maradni), tehát nem esik le a hőmérséklet a szükséges szintre olyan könnyen.

Ezért van az, hogy a Raynaud-szindrómával küzdő, igen hideg kezű és lábú betegek sokkal könnyebben szenvednek álmatlanságtól. Ugyanakkor a nők is könnyebben átérezhetik ezt ciklusuk bizonyos pontjain, mivel az ösztrogén a végtagok véredényeinek működéséért is felelős, a magas ösztrogénszint pedig érzékenyebbé teszi őket a hőmérséklet-változásokra.

A lényeg: ahhoz, hogy könnyen el tudjunk aludni, melegen kell lennünk annyira, hogy a véredények ne húzódjanak össze, de nem szabad annyira melegben lennünk, hogy a testünk ne tudjon lehűlni. Ilyen esetekre például alvózokni helyett meleg vizes palackot javasolnak a kutatók, vagy ha már valaki mellett alszunk, akkor bújjunk inkább hozzá.

Értelemszerűen jobb szexuális élete van azoknak, akik meztelenül alszanak – állítja egy tavalyi, 1000 fővel végzett brit kimutatás. Az eredmények szerint a meztelenül alvók 57 százaléka volt boldog kapcsolatában (ezzel szemben a pizsamahordók 48 százaléka és az egyberuhások 38 százaléka mondta azt, hogy elégedett kapcsolatával). Mindezek mellett azoknak is jó döntés meztelenül aludnia párja mellett, akiknek problémája van saját testével, mert látvány nélkül tudnak érintésbe bonyolódni.

A pizsamák persze vonzóak is lehetnek, de már csak azért is jobb meztelenül aludni, mert az rengeteg oxytocint termel. A termelődést a közelség és/vagy a bőr-bőr kontaktus indítja be, maga a hormon pedig jó hatással van a szívre, csökkenti a vérnyomást, javít az immunrendszeren és csökkenti a feszültséget.

A kalóriákat is érinti

A Diabetes szaklapban közölt tanulmány szerint, ha hidegben alszunk, az aktiválja a barna zsírszövetet, aminek hatására a test felesleges kalóriákat éget el, hogy hőt termelhessen.

Egy négy hónapon keresztül tartó kísérletsorozatból kiderült, hogy 19 fokos hőmérsékletű szobában egy hónapig aludva duplázódik a szervezetben a barna zsírszövet mennyisége, javul az inzulinérzékenység és a cukorbetegség kialakulásának esélyét is csökkenti.

Egyéb jó tanácsok is akadnak még a témában a Házipatika oldalán, nagyon ajánlatos csekkolni, ha jót akarsz magadnak és a szervezetednek!

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon