A kutyák gazdához való kötődése nemcsak a viselkedésükben, hanem az alvásukban is tükröződik.

A gazdák sokat tudnának arról mesélni, hogy a kutyájuk mennyire kötődik hozzájuk. A kötődés egy fontos viselkedés-szabályozó mechanizmus, amelynek feltétele a kötődési személy felé mutatott speciális preferencia.

„A kutya gazdához való kötődése kivételes jelenség, mert sokban hasonlít az anya-gyermek kapcsolathoz. A gazda biztonságot nyújt a kutyák számára, és menedéket veszélyes helyzetekben, épp úgy, mint az anya a kisgyerek számára”

– mondta az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport kutatója, Gácsi Márta.

Bár a kutya-gazda párosok közötti különleges kötődést számos viselkedéstesztben vizsgálták a kutatók, az alvással kapcsolatban még nem. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszék kutatói pedig pontosan ezt vizsgálták most, mármint azt, hogy a kutya-gazda kapcsolat hogyan befolyásolja az alvás minőségét (idegen helyen).

A választ a kutatók a kutyák viselkedésének és alvásának párhuzamos vizsgálatával keresték. Negyvenkét családi kutya kötődési viselkedését mérték fel a pszichológus kutatók által kidolgozott Idegen Helyzet Teszttel, míg a kutyák alvását egy délutáni szunyókálás során vizsgálták az egyetem alváslaborjában (természetesen a gazda jelenlétében). Ez a kutatás az első, amely feladatmentes szociális helyzetben vizsgálta a kutya-gazda kötődés és a kutyák alvás alatti agyi aktivitásának összefüggéseit. A kutyák spontán alvását egy teljesen fájdalommentes, elektroencefalográfiás (EEG) módszerrel mérték a kutatók (hasonlóan, mint ahogy embereknél szokás).

Kiderült, hogy a magasabb kötődési pontszámot kapó kutyák több időt töltöttek mélyalvásban, ami a legpihentetőbb alvásfázisnak tekinthető:

„Első alkalommal új helyen aludni stresszes lehet. De ez az eredmény azt sugallja, hogy a magasabb kötődési pontszámú kutyák jobban aludtak a gazdáik jelenlétében. Feltehetőleg ezeknek a kutyáknak a gazda nagyobb biztonságot jelentett, így az új helyen jobban el tudtak lazulni, és így egy jót aludni”

– magyarázta Cecília Carreiro a publikáció első szerzője és az Etológia Tanszék doktorandusza.

Az alvásnak a kutyák esetében is fontos szerepe van az olyan folyamatokban, mint a tanulás, az érzelemfeldolgozás vagy az egyedfejlődés, így ahogy esetünkben, úgy esetükben is fontos, hogy jól, pihentetően tudjanak aludni.

(Forrás: ELTE TTK Biológiai Intézet, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Örményország meghívót címzett a világnak