A kutyák gazdához való kötődése nemcsak a viselkedésükben, hanem az alvásukban is tükröződik.

A gazdák sokat tudnának arról mesélni, hogy a kutyájuk mennyire kötődik hozzájuk. A kötődés egy fontos viselkedés-szabályozó mechanizmus, amelynek feltétele a kötődési személy felé mutatott speciális preferencia.

„A kutya gazdához való kötődése kivételes jelenség, mert sokban hasonlít az anya-gyermek kapcsolathoz. A gazda biztonságot nyújt a kutyák számára, és menedéket veszélyes helyzetekben, épp úgy, mint az anya a kisgyerek számára”

– mondta az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport kutatója, Gácsi Márta.

Bár a kutya-gazda párosok közötti különleges kötődést számos viselkedéstesztben vizsgálták a kutatók, az alvással kapcsolatban még nem. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszék kutatói pedig pontosan ezt vizsgálták most, mármint azt, hogy a kutya-gazda kapcsolat hogyan befolyásolja az alvás minőségét (idegen helyen).

A választ a kutatók a kutyák viselkedésének és alvásának párhuzamos vizsgálatával keresték. Negyvenkét családi kutya kötődési viselkedését mérték fel a pszichológus kutatók által kidolgozott Idegen Helyzet Teszttel, míg a kutyák alvását egy délutáni szunyókálás során vizsgálták az egyetem alváslaborjában (természetesen a gazda jelenlétében). Ez a kutatás az első, amely feladatmentes szociális helyzetben vizsgálta a kutya-gazda kötődés és a kutyák alvás alatti agyi aktivitásának összefüggéseit. A kutyák spontán alvását egy teljesen fájdalommentes, elektroencefalográfiás (EEG) módszerrel mérték a kutatók (hasonlóan, mint ahogy embereknél szokás).

Kiderült, hogy a magasabb kötődési pontszámot kapó kutyák több időt töltöttek mélyalvásban, ami a legpihentetőbb alvásfázisnak tekinthető:

„Első alkalommal új helyen aludni stresszes lehet. De ez az eredmény azt sugallja, hogy a magasabb kötődési pontszámú kutyák jobban aludtak a gazdáik jelenlétében. Feltehetőleg ezeknek a kutyáknak a gazda nagyobb biztonságot jelentett, így az új helyen jobban el tudtak lazulni, és így egy jót aludni”

– magyarázta Cecília Carreiro a publikáció első szerzője és az Etológia Tanszék doktorandusza.

Az alvásnak a kutyák esetében is fontos szerepe van az olyan folyamatokban, mint a tanulás, az érzelemfeldolgozás vagy az egyedfejlődés, így ahogy esetünkben, úgy esetükben is fontos, hogy jól, pihentetően tudjanak aludni.

(Forrás: ELTE TTK Biológiai Intézet, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Ezeket a kérdéseket még azelőtt tedd fel magadnak, hogy kutyád lesz

Csak imádni lehet a kutyás életet! Adunk néhány tippet, hogyan vágj bele, hogy biztosan életed legjobb döntését hozhasd meg.

Felkészülhetsz, de mindenre úgysem tudsz, ha egy új kutya érkezik a családba

Izgalmas dolog egy új kutya érkezése, de még a rutinosabb gazdiknak is tartogat meglepetéseket – legyen az kellemes vagy kellemetlen.

Különleges kapcsolatra vágysz a kutyáddal? Mi apró, de annál fontosabb dolgokkal alapozzuk meg

A kutya örök életre szól, hű társad lesz élete végéig, de ehhez meg kell őt ismerned és dolgoznod azért a kapocsért, ami elválaszthatatlanná tesz titeket.

Mire jó a kutyaiskola? Nem feltétlenül arra, amire elsőre gondolnál

Nagyon sok bosszúságtól megkímélheted magad, ha elviszed kutyaiskolába a kutyusod, ahol valójában téged tanítanak, nem is annyira őt.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így néz ki az a napi menü, amire a szakértők szerint a szervezetednek szüksége van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés