Szunnyadó vulkánok, gejzírek és termálforrások megfigyelésére épül torony Kína Yunnan tartományában. A zárt-nyitott lépcsők maguk is a természet részei lesznek.

Kína Yunnan tartománya mindig is híres volt a természeti szépségéről, az elmúlt időszakban pedig felértékelődik a Himalája lábánál elterülő tartomány, és annak különleges növényvilága. Szunnyadó vulkánok, gejzírek, kénforrások, termálforrások gazdagítják a régiót, ami a turizmus révén ki is használja ezt.

Tengchong városa ezen kívül történelmi hagyományokkal is rendelkezik, mint az egykori Selyemút egyik fontos állomása. Ehhez a háttérhez kértek a megrendelők egy megfigyelőtornyot, ami anyaghasználatában illik a környezetéhez, ám egyúttal landmark épület is a formai tömörsége és az általa kínált élmény révén.

A feladatot helyi vulkanikus kőzet felhasználásával, és M.C. Escher lehetetlen épületeinek ihletésére oldotta meg az osztrák DMAA iroda, az eredmény egy szoborszerű torony lett.

Három helyen szabaddá válik a torony belsejében futó lépcső, hogy szimbolikusan felidézze a vulkanikus kőzet belső anyagát.

Mindhárom szinten rácsodálkozhatnak a látogatók a folyamatosan változó környezetre, vagy beszélgethetnek a többi látogatóval. A zárt és nyitott részek váltakozásával együtt ez egy erősen dinamikus élményt hoz létre, amely látványosan éri el a csúcspontját több mint 500 lépcsőfok után, a terasz-szerű megfigyelőplatformon.

A teherhordó betonszerkezetet mindenhol a helyi vulkanikus kőzet borítja, azonnal látható, kézzelfogható közelségbe hozva a tornyot körülölelő természetet. A torony magassága 99 méter, a megmászása összesen 1980 lépcsőfok.

(Forrás: DMAA)

Ez is érdekelhet:

Öt rejtett természeti kincs a Balaton-felvidéken

Bejárhatod a Fjällräven Vándortúrán.

Sorban állni a közértben is lehet, avagy 5+1 kirándulóhely, ahol nyugtod lehet

Budapest közelében és távoli vidékeken egyaránt találunk helyeket, hol nyugodtan tudunk kirándulni, és még egyéb programot is szervezhetünk magunknak. Ilyenekből ajánlunk most egy adagot.

És ezt olvastad már?
Letekerik a fűtést a bécsi metrón és villamosokon