A szomszédban Oroszország hűlt helye, szemben a házigazda japánok – bemutatták az oszakai világkiállítás egyik legérdekesebb pavilonját.

Nyilvánosak lettek a 2025-ös oszakai világkiállítás francia pavilonjának tervei. Az épületet Zoltan Neville cége, Coldefy jegyzi az olasz Carlo Ratti Associatival (CRA) közösen. Háromfordulós, nyílt tervpályázaton lehetett elnyerni a megbízást, a feltételek közt szerepelt, hogy a tervező-építő konzorciumban szerepeljen francia építész, japán kivitelező és japán építész is. A pályázaton olyan sztárok is indultak, mint Kengo Kuma vagy a Wilmotte & Associates. Az expo 2025. április 13-tól október 13-ig tart majd, és másodszor rendezi Japán 1970 után.

Az expo témája a jövő társadalmának megtervezése lesz, három altémakörrel: életek megmentése, megerősítése és összekapcsolása. A világkiállítás főtervezőjének a Magyar Zene Házát is jegyző Sou Fujimotót bízák meg. Összesen több mint 150 ország, és mellettük számos nemzetközi szervezet vesz majd részt az expón.

Mivel addigra csak öt év marad 2030-ig, amikorra kitűzte az ENSZ a fenntarthatósági céljait, a világkiállítás jó felmérője lesz annak, hol is tartunk.

Sőt a szervezők remélik, hogy épp ezért több is lesz egyszerű bemutatónál, és katalizátora lesz majd a további fejlődésnek. A francia pavilon az Életek megerősítése (Empowering Lives) szekcióba került, és a saját jelmondata merészség, tudás (Audace, Savoir Faire) lesz. A pavilon az expo egyik legfontosabb helyén áll majd, éppen szemközt a házigazda japánokéval. Nemcsak ezért látják majd sokan: jókora üres terület lesz a két pavilon között, miután a franciák szomszédja eredetileg Oroszország lett volna, ám ők nem vesznek részt az eseményen.

A Coldefy–CRA-terv „a természet színházát” mutatja be, konkrétabban azt, hogy mivel járulna hozzá Franciaország a 21. században a kultúrához és a természeti környezethez. Építészetileg az emberi és a nem emberi élet közötti híd szerepét szánják a pavilonnak.

Meghatározó elem lesz az út, ami megkezdődik még az épület határán kívül, majd a homlokzaton át haladva jut el a Franciaország ökoszisztémáját bemutató beltérbe.

Bent – a hagyományos színházra utaló, textillel borított homlokzat mögött – file rouge (vörös vonal) fut körbe, három felvonáson át: felemelkedés, a természet felfedezése, visszatérés a földre. A loop bejárja a teljes belteret, míg a csúcspont a tetőn érkezik el, egy jókora parkosított kert formájában, ami szimbolikusan befogad minden életet, vizuálisan pedig kapcsolódik az expo többi területéhez.

Mondani sem kell, a körforgásos építészet elvei megjelennek a pavilonnál, amely előregyártott paneleket, természetes elemeket és újrahasznosított-újrahasznosítható anyagokat is tartalmaz majd, hogy túlmutasson az expo időtartamán.

Zoltan Neville, a Coldefy nemzetközi projektekért felelős partnere szerint az oszakai expo egyedülálló lehetőség végleg magunk mögött hagyni a Covid utáni időszakot, akár „sorsfordító pillanat” is lehet, mert „a közös jövőnk azon múlik, hogy képesek vagyunk-e összefogni és megalkotni egy élhető társadalmat a jövőnek. A francia pavilon egyértelműen az egység a sokféleségben elvét tükrözi.”

A program, a homlokzat, a közlekedési utak és a tetőkert:

Oszaka Expo 2025, francia pavilon

A program: állandó és időszaki kiállítási terek, recepció, iroda, shop, pékség / kávézó, étterem, rendezvényhelyszín.
Hasznos alapterület: 3600 m²
Külső terület: 1000 m²
Költségvetés: 22 millió euró
Építészet: Coldefy (Thomas Coldefy, Isabel Van Haute, Zoltan Neville, Martin Mercier, Marianna Guarino, Léo Akahori, Leonardo Ronchi, Shuai Wang)
Együttműködő partner: Carlo Ratti Architetti (Ina Sefgjini, Gizem Veral, Jelena Kro, Gabriele Sacchi, Alba Leon Alvarez, Marie Petrault, Antoine Picon)
Helyi építész partner: Yasui Sekket

Ez is érdekelhet:

Párizs új kollégiumában egyesül a kínai és a francia építészet

Párizs új diákszállása parkosított tetőt kap, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra. Mindenhová jut bőven természetes fény, és egy nyitott, négyszintes belmagasságú előadóterem is épül.

Nyolcvan évig autókereskedés volt, közösségi térként született újjá

Lille belvárosában 1938-ban nyitott meg a Garage Peugeot, ami pontosan az volt, aminek hangzik: egy márkakereskedés. Nemrég átalakították, és az autós infrastruktúra helyére közösségi tér került, de a névből és az eredeti szellemiségből is maradt valami.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Vadvirágmezőkkel kell kiszolgálni a beporzókat, hogy segítsenek biztosítani az élelmünket

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés