„Meglepő, friss, mégis időtálló” épület a társasház, ahová befészkeltük magunkat.

Pazar kiállítású, okos szövegekkel kísért album készült nemrég Budapest kortárs építészetéről (Budapest építészete 2000-2020). Az ötletgazda Palkó György fajsúlyos könyvét a Roadsteren már megénekeltük, ott viszont – mivel eleve csak kaleidoszkópszerűen villanthattunk fel ezt-azt a könyvben szereplő 50+1 projektből – kimaradt az összeállításból egy fontos épület, ahol azóta történt egy apróbb változás: oda költözött a Player csapata.

A szóban forgó épület a Simplon Udvar, tervezője a T2.a építésziroda volt, a legújabb bérlői pedig mi volnánk. Na nem az egész épületet, csupán annak egyik egységét béreltük ki – és villámgyorsan belaktuk, pajtások lettünk.

„E terület legélénkebb színfoltja a Simplon udvar A épülete, amely a kortárs építészet játékos és merész arcát mutatja – írja Mizsei Anett, a könyvben lévő házak leírásainak szerzője az Allee mögötti, lakásos-irodás épületről. – A sarokház első ránézésre éles kontrasztban áll nemcsak a környező utcák vakolt házaival, de a hozzá hasonló korú közvetlen szomszédjainak visszafogott, tömör és anyagszerű megjelenésével is.

(...)

A színes „dobozokból” építkező ház ritmikus, loggiák és árnyékolók által tagolt, a használat közben mindig változó képet mutat. Fényes, telített színei egész éven át változatlan erővel ragyognak.

Az üveg itt nem átlátszó minőségében jelenik meg, hanem időtállósága, precíz illesztései és élei miatt.”

Mi ezt most leginkább odabentről szemléljük, élvezzük a nagyvonalú tereket, a taktikailag remekül elhelyezett tolóajtók segítségével formálható – leválasztható, bővíthető, szeparálható – helyiségeket, a padlótól a mennyezetig futó hatalmas üvegfelületet. Pontosabban nem is annyira az üvegfelületet, mint inkább az általa kapott rengeteg természetes fényt.

„Aligha van Budapesten még egy társasház, aminek a látványa ennyire eltér a megszokott lakóépület-fejlesztésektől – áll a leírás végén, és ezt csak megerősíteni tudjuk. – A jellemzően vakolt, az alapterületet és beépítési lehetőségeket maximálisan kihasználó lakóparkok, foghíjak sorában egyszerre meglepő, friss, mégis időtálló a Simplon koncepciója. Színeivel és játékosságával a tömb derűs sarokpontja.”

Az iroda odabent:

És nemrég még mi is idejöttünk, a teraszon grillezni, gasztrotesztelni, meetingelni meg élvezni az életet.

Palkó György könyvéről itt olvashatsz bővebben, a honlapján pedig meg is rendelheted, de megtalálod az Írók Boltjában is, ahol bele is lapozhatsz. A könyvet Szabó Bence fotózta be.

Ez is érdekelhet:

Budapest látványos új épületét Cannes-ban is elismerték

Japán és Budapest fotogén városligeti találkozását Cannes-ban díjazták.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

A jövő tükrét mutatja Párizsnak a La Grande Arche

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés