Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Elfogyott a türelem.

Húzott egy tarlóst Virginia Raggi, az olasz főváros polgármestere, és betiltotta a gladiátornak öltözött utcai árusokat, az éjszakai ivászatot nyilvános helyeken, és a szökőkutakban történő fürdést.

Utóbbiról mi is beszámoltunk, ugyanis a nyáron feltűnően sok nyugati turista, közel-keleti és afrikai menedékérő döntött úgy, hogy strandot csinál a gyakran műemléknek minősülő köztéri szökőkutakból.

Akkor még feltettük a kérdést, hogy mennyire minősül parasztságnak a dolog, ma már úgy fest, hogy nincsenek kérdőjelek a témával kapcsolatban. Aki ugyanis bemegy egy ilyen szökőkútba, az vétséget követ el, amelyet bírsággal sújtanak.

Annyi a turistákkal fotózkodó gladiátoroknak is, az ilyen utcai munkások nézhetnek új állás után. Akit mégis elkapnak, az mintegy 400 eurós, kb 130 ezer forintos bírságra számíthat. A múzeumokba vagy műemlékekbe feketén jegyet áruló egyének és pop up élelmiszerárusoknak is annyi, akit rajta kapnak, az ugyanekkora összegeket fizethet a városnak.

A szerdán kiadott közlemény szerint este 10 és hajnali 6 óra között tilos alkohol fogyasztani az utcákon, illetve élelmiszerboltok ebben az időszakban már nem árulhatnak szeszes italt. A bárok éjjel kettő után már nem adhatnak ki szeszt a vendégeiknek.

Akárhogy nézzük, ezek bizony kemény intézkedések, még akkor is, ha nemzeti ünnepek alkalmával felemelhetik a tilalmat. A már említett korábbi botrányok miatt a városvezetés több szigorító intézkedést hozott a közelmúltban, de ez eddig a legerősebb csomag.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.