A Lancet brit orvosi folyóirat aktuális számában megjelent tanulmány szerint a világon minden tizedik halál a dohányzásnak tudható be. A jelentés szerint a bagózás okozta halálozások fele négy országhoz köthető: Kína, India, az Egyesült Államok és Oroszország.

A tanulmány szerzői kiemelték, hogy a dohánypiacot ellenőrző intézkedések ellenére továbbra is emelkedik a dohányosok száma – azért tegyük hozzá: ez a Föld lakosságának a növekedésének tudható be, mert a dohányzók aránya az utóbbi időben csökkent:

  • 2015-ben majdnem 1 milliárd ember dohányzott naponta – minden 4. férfi és minden 20. nő;
  • 1990-ben pedig 870 millióan cigiztek – minden 3. férfi és minden 12. nő.

A dohányzás miatti halálozás aránya ugyanakkor tovább növekedhet, amennyiben a dohányipar szereplői újabb piacokat céloznak meg, különösen a fejlődő világban – ismertette a tanulmányt a BBC News.

amit terjedésének visszaszorításával lehetne csökkenteni – mutatott rá Emmanuela Gakidou, a tanulmány vezető szerzője.

A cigi a korai halálozás és rokkantság második legnagyobb kockázati tényezője

A betegségek globális terheiről szóló felmérésre (Global Burden of Diseases) támaszkodva 1990 és 2015 között 195 országban vizsgálták a dohányzási szokásokat, amelyből az is kiderült, hogy a cigizés 2015-ben 6,4 millió ember haláláért volt felelős. A tanulmány kitért arra is, hogy vannak országok, ahol sikeres erőfeszítések folynak a dohányzás visszaszorítására: magasabbak a dohánytermékek adói, figyelmeztető jelzéseket helyeznek el a dohánytermékeken, valamint felvilágosító programokat szerveznek.

Bangladesben, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken ugyanakkor a vizsgált időszakban semmiféle változást nem tapasztaltak ezen a téren, Oroszországban pedig a nők körében a negyedszázad alatt 4 százalékkal nőtt a dohányosok aránya.

(forrás: BBC, Lancet, MTI)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon