Szemmel nem látható következményei is vannak, nem is akármilyenek.

Nem túlzás azt állítani, hogy a rossz testtartás napjaink népbetegsége, ami ráadásul sokkal könnyebben, akár olyan hétköznapi, tartós helyzetektől is kialakulhat, amikről elsőre nem is gondolnánk, hogy egészségügyi problémához vezethetnek.

Rossz testtartást okozhat például, ha folyamatosan lefelé tekintve nézzük a telefonunkat/laptopunkat, vagy ha jellemzően a domináns oldalukat használjuk (jobb-/balkezesség), és persze a nem megfelelő magasságú asztal melletti munkavégzés is ide sorolható.

A helytelen testtartásnak vannak egyértelmű, azaz szemmel is jól látható tünetei, például az előrehelyezett fejtartás, amikor a fül előrébb helyezkedik el, mint a váll (ilyenkor a fej – átlagos 5-6 kg-os – súlya nem oszlik el a nyakcsigolyákon, hanem előre húzza a terhelést, így a gerincet), de a túl domború vagy éppen túl lapos hát és a gerincferdülés is nyíltan árulkodó, felismerhető jel lehet.

Balról jobbra: helyes testtartás, hanyag tartás, lapos hát, lordotikus tartás (nyerges tartás), kyphotikus tartás (domború hát)

A rossz testtartás nem marad következmények nélkül

Az egészen logikusnak tűnik, hogy ízületi bántalmak alakulhatnak ki, ahogy az is, hogy felborulhat az izomegyensúly (aszimmetrikus testtartás miatt egyes izmok megnyúlhatnak, mások berövidülhetnek). Azt viszont talán már kevésbé gondolnád, hogy...

A helytelen testtartás mozgásszervi következményeit két nagy csoportra oszthatjuk:

 • Amikor már az elváltozások nem korrigálhatóak – ilyen esetben a gerinccsigolyák szerkezetében elváltozások jönnek létre, például ék alakúvá válnak.
 • Amikor még az elváltozások visszafordíthatóak – ilyenkor még nem történt kóros elváltozás a csontrendszerben.

...fejfájást és a migrént okozhat

A rossz testtartás két okból is vezethet fejfájáshoz: az egyik, amikor a helytelen nyak és fejtartás következtében az itt elhelyezkedő izmok feszülési állapota megváltozik és ez okozza. A másik eset, amikor a nem megfelelő oxigénellátottság miatt lesznek az izmok görcsösek, ami fejfájást eredményezhet. Ebből pedig azt is sejtheted, hogy...

...légzés funkciók romlásához és oxigénhiányos állapothoz vezethet

Például már egy enyhébb domború hát (háti kyphozis) esetén is beszűkül mellkaskosarunk, belső szerveink pedig összenyomódnak, aminek következtében nem tudjuk kihasználni normál légzéskapacitásunkat – tanulmányok kimutatták, hogy a tüdőkapacitás mintegy 30%-os csökkenését is eredményezheti. Ha viszont kevesebb oxigént képes felvenni szervezetünk, és nem megfelelő mennyiségben képest eljuttatni azt sejtjeinkbe és szöveteinkbe, az kihat az energia állapotunkra (fáradékonyabbak leszünk) és az anyagcserénkre is (lelassul), ezek pedig akár további súlyos elváltozásokhoz, betegségekhez vezethetnek.

...szívpanaszok léphetnek fel

A mellkas deformitás miatt a tüdőnk és a szívünk is nyomás alá kerül, ami szívritmus zavart okozhat.

Milyen a helyes testtartás és hogyan lehet elsajátítani?

Sokan nincsenek is tudatában annak, hogy testtartásuk nem megfelelő. Elölről, oldalról és hátulról is meg kell vizsgálni testünket, hogy kiderítsük ezt. A BioTechUSA gyógytorna és sportrehabilitációs szakértője, Pajk Melitta szerint ezt akár mi magunk is megtehetjük – a következőkre kell figyelnünk a tükörbe nézve:

 • Elölről szimmetria kell, hogy jellemezze testünket. A vállak, mellbimbók, a csípőlapát elülső része, a térdek egy vonalba kell, hogy essenek.
 • Oldalról úgy kell elképzelnünk, hogy ha a fülünk mentén lelógatnánk egy madzagon egy ólom darabot, akkor a fül, váll, csípő, térd, boka egy vonalba esik, és e vonal mentén egyenletesen oszlik el a test elülső és hátulsó felszíne.
 • Hátulról a súlyvonal mentén szimmetrikus a jobb és bal oldal, ahol a vállak, a lapockák alsó csúcsai, medence, csípő, térdhajlatok jobb és bal oldalt egy vonal mentén helyezkednek el.

A helyes testtartáshoz nélkülözhetetlenek a megfelelő gerincgörbületek, a medence megfelelő helyzete, a megfelelő izomegyensúly. A szakember pedig azt is elárulta, hogy lehet mindezeket elérni – és hogy teljesen pontosan tudjuk átadni, őt idézzük:

„Ez akkor jöhet létre, hogy ha mindkét lábfejünk párhuzamosan helyezkedik egymástól 10 cm-es, maximum vállszéles terpeszben. Ilyenkor a talpaknak 3 támaszkodási ponton (sarok, kis és nagylábujj alatti talpipárna) kell érintkezniük a talajjal. A térdeink enyhén feszítve vannak. Medencénk enyhén hátra billentve, farizmok megfeszítve, hasunk behúzva, lengőbordáink behúzva vannak. Mellkasunkat kiemeljük, vállainkat hátra csavarjuk és lapockáinkat zárjuk. Fejtetőnkkel megnyújtózunk felfelé, de figyelünk, hogy állunkat behúzzuk.”

Hozzáteszi – és ez egyben könnyítés is lehet –, hogy ameddig nem megy álló helyzetben a helyes testtartás felvétele, addig a gravitáció kikapcsolásával az egyes szegmensek megfelelő helyzetét külön-külön, illetve együtt is begyakorolható. Végezz:

 • medencemobilizáló feladatokat,
 • gerincmobilizáló feladatokat,
 • gerincrugalmasító feladatokat,
 • core izom, hasizom, törzsizom erősítő feladatok,
 • mellizom nyújtó gyakorlatokat,
 • vállmobilizációs gyakorlatokat,
 • fejmobilizáló, nyakizmokat nyújtó feladatokat,
 • légzőgyakorlatokat, légzőtornát.

Ne feledd, az emberi szervezet egy aprólékosan megtervezett, jól működő szerkezet, amely mindig jelez, ha valami nem jó neki, vagy ha baj van! Az évek során, sőt, nap mint nap használódik, ezért nem árt rá odafigyelni rá, mert ugye ahogy a bolygónkból, úgy testünkből is csak egy van.

Kis okossággal máshogy is tehetsz azért, hogy te magad aktív, mozgásszerveid pedig teherbíróak maradhassanak, például étrend-kiegészítők formájában: a BioTechUSA Arthro Guard italpora segít, hogy ízületeid egy életen át kitartóan szolgálják céljaidat.

Ne feledd, Ha bármiben bizonytalan vagy, nyugodtan kérj segítséget vagy tanácsot például a BioTechUSA szakembereitől, akiktől ITT akár online is tudsz kérdezni.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BioTechUSA.

(Fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Nézz szét a házban, amibe cápa csapódott, vagy akár vedd is ki!
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!