30 méter magasan hidalta át a város egyik legfontosabb utcáját egy installáció, de hamarosan több lapostetőt is összeköthetnek, hogy parknak, víztárolásra, élelmiszer- vagy energiatermelésre használják.

Egy hónapon át tartott a Rotterdami Tetőnapok (holland szójátékkal Dakendagen), egy különleges esemény, ami alatt különféle installációkat installáltak a lapos háztetőkre, hogy az érdeklődők a szokottól eltérő perspektívából is megismerhessék a várost.

A legfőbb látványosság az MVRDV építésziroda narancssárga hídja volt, ami 30 méter magasan kötött össze két épületet, egyfajta városi szurdokként.

A teljes tetőséta 600 méter hosszú volt, az említett híd pedig pazar kilátást nyújtott Rotterdam egyik legfontosabb utcájára, a Coolsingelre.

De az egy hónapos esemény nem „csak” a kilátásról, és a város újrafelfedezéséről szólt. A szervezők igyekeztek tudatosítani a nagyközönségben a lapostetőkben rejlő lehetőségeket, amelyek élhetőbbé, biodiverzebbé, fenntarthatóbbá és egészségesebbé tehetik a várost.

Művészek, dizájnerek és építészek mutatták be, milyen hatékonyan használhatóak ezek a tetők zöldítésre, víztárolásra, élelmiszer- és energiatermelésre.

A Steigers installációján különböző alkotók mutatták meg, hogyan is működhetnek a fenti elképzelések – egy virtuális falutól kezdve a Bijenkorf áruház tetejének kizöldítéséig.

Szintén a sima fesztiválon túlmutató cél volt választ adni a városban évek óta problémát jelentő helyszűkére, és megakadályozni a vidéki területek további urbanizációját. Rotterdamban 18,5 km² lapostető áll kihasználatlanul, melyek akár fontos kérdésekben segíthetnének, a klímaváltozás elleni küzdelemtől a lakhatási problémákon át a megújuló energiára való átállásig.

Bár az idei program június 24-én véget ért, az MVRDV máris a folytatás mellett érvel. Azt mondják, nem elég csak átmenetileg elfoglalni is kizöldíteni a tetőket, de lassanként össze is lehetne kötni azokat, hogy a rotterdamiak kapjanak egy új tetőtéri parkot – ennek a Coolsingel utca idei áthidalása remek tesztje volt.

Ezen kívül az MVRDV tavaly egy „tető katalógust” is összeállított, azaz egy, a meglévő lapos tetők jobb kihasználására 130 innovatív javaslatot tartalmazó kézikönyvet, ami azóta más önkormányzatokat is konkrét lépésekre ösztönzött.

(Forrás: MVRDV, fotók: Facebook/Rotterdamse Dakendagen, MVRDV/Ossip van Duivenbode)

Ez is érdekelhet:

Az előttünk álló válságokra adható válaszokat kutatja a Future Perfect fesztivál

A jelenre vagy a jövőre koncentrálva adhatunk jobb válaszokat az eljövendő válságokra? Ezt kutatja a Future Perfect fesztivál, ahol az építészeti programok mellett koncerteket is városi sétákat is rendeznek.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre
Hirdetés