Tíz éve még egy disztópikus sci-finek tűnt volna, ma már valóság: drónos megfigyelőrendszert és mobilappot vetnek be a klímaváltozás miatt.

Görögországot komoly hőhullámok és erdőtűz is sújtotta a nyáron, válaszképp több fontos intézkedést is hoztak, hogy a jövőben minél gyorsabban reagálhassanak a hasonló helyzetekre.

Athén városa kifejlesztette az Extrema Athens nevű, ötpercenként frissülő mobilapplikációt, amely segíti a lakókat elkerülni a város azon pontjait, ahol a legnagyobb a hőguta kockázata. Szintén jelölik a városban lévő hűvösebb helyeket, amelyek átmeneti menedéket jelenthetnek a hőség elől, ezenkívül

az Exterma azt is elárulja, melyik sétaútvonal mellett van a legtöbb árnyékot adó fa.

A főváros vezetése továbbá minden kerületben létrehozott légkondicionált „hűsölőközpontokat”, ezek pedig szintén megtalálhatóak az appban. Idén nyáron több héten 40 Celsius-fok fölött volt a hőmérséklet, ezért a kormány azt tanácsolta a lakosságnak, hogy csak akkor menjenek ki a szabadba, ha ez elkerülhetetlen, Athén nevezetességeit pedig a nap legmelegebb részében lezárták a turisták elől.

Drónok az erdőtüzek ellen

Szintén komoly károkat okoztak a kiterjedt erdőtüzek Görögországban, ezért néhány külváros lakói a saját pénzükből drónos előrejelző rendszert építettek ki, ami segíthet azonnal észlelni, így még a kezelhetetlenné válása előtt megállítani az erdőtüzeket.

Az erdőtüzek állandó problémát jelentenek nyaranta, ezért is lett hamar népszerű az állandó drónos megfigyelés ötlete. Van olyan negyed, ahol már 320 fős online csoport jött létre a probléma kezelésére. Felbéreltek egy céget, amely hőérzékelő kamerákkal felszerelt, nagy hatótávolságú drónokból épít korai előrejelző rendszert a tüzek gyors észlelésére.

A rendszer nonstop működik, a látótávolságon túli repülésre kiképzett drónpilóták hatórás műszakokban váltják egymást, a drónok élő képeket küldenek, és érzékelik a hőmérséklet-változásokat, riasztva kezelőiket a tűz terjedése előtt.

Ez egy kipróbált, bevált rendszer, amely már tavaly működött több dél-athéni tengerparti külvárosban (Vari, Voula és Vouliagmeni). A meglévő rendszer már 12-szer figyelmeztetett erdőtűzre, volt, ahol hat tűzfészket oltottak ki, kevesebb mint 40 perc alatt odaérve egy egyébként nehezen megközelíthető helyre.

Az üzemeltetéshez különböző hatósági engedélyek szükségesek, illetve koordinálni kell a működtetést. Ugyanakkor némi továbbgondolással a rendszer segítséget nyújthat más típusú természeti katasztrófáknál vagy akár közlekedési baleseteknél is.

(Borítókép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Mutatjuk az állatot, amiből mindössze tíz példány él a Földön

Az elmúlt évtizedben 567-ről tízre csökkent a száma. Durva.

Több mint 5 500 000 000 négyzetméter terület égett le az EU-ban tavaly

Csak Magyarországon több mint ezer erdő- és bozóttüzet jelentettek.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Már most felkészülnénk a júniusi választásokra ezzel a spanyol lánnyal

További cikkeink a témában