Ha nem éred be a különleges pezsgőkkel, de még gondosan hozzájuk hangolt ízekre is vágysz, akkor megvan a tuti helyed.

Egy jó vacsoraélményért eddig is érdemes volt a belváros felé venni az irányt, azóta meg pláne, mióta megnyílt a Bazilika melletti Sophisto Champagne Bar. A fine diningot a pezsgők világához hangoló egységben nemrég bemutatták a téli menüt – bár ez esetükben nem jelent gyökeres változást, éppen azért, mert a főszerep az italoké, és mindig hozzájuk illő menüsor összeállítása a cél.

De maradjunk még picit a helynél, amit egy műemléképület üzletsorában alakítottak ki, így nem túl tágas, érdemes asztalt foglalni, cserébe sokféle zugot találsz, ahová behúzódva békésen eltöltheted az estét. Elég menő hely olyan randihoz, amit komolyan is gondolsz.

Node a főszerep itt az italoké: vagy már tudod vagy itt megtanulod, hogy a prosecco, a Per, a pezsgő és a cava nem ugyanaz, sőt azt is, hogy mi a különbség köztük: ugyanis

a Sophistóban 43 különlegesség közül választhatsz, úgyhogy a biztosra menés és az újdonságok kipróbálása egyaránt játszik.

A választásban segít a szakértő személyzet. Persze nem kötelező pezsgőfannak lenni: koktélokat, spiriteket és a szűk étlapban á la carte különlegességeket is találsz.

A Sophisto stratégiai helyen van, a (bel)város jelentős részéről könnyen elérhető akár sétálva is, a nyitva tartás viszont rendhagyó: vasárnap, hétfőn és kedden 9-15-ig van nyitva, szerdától szombatig viszont reggel kilenctől egészen éjfélig. Árakban hozza a belvárosi sztenderdet, az elegáns, mégis laza, nem karót nyelt hely egyedi hangulatot áraszt.

Általában jól állnak egy műemléképületnek a kortárs dizájnbútorok, ez most sincs másképp, a gondos szín-, bútor- és kiegészítő-választás, valamint a visszafogott, rafinált világítás könnyen a törzshelyeddé avathatja a Sophistót.

Az ételek könnyedek, minőségi alapanyagból, nehéz is kiemelni valamit a téli menüből, de a játék kedvéért mégis választunk hármat, amit feltétlenül érdemes megkóstolni: rák (karfiol, répa, Szent-Jakab kagyló); kacsamell (kacsamájas zserbó, cékla, kávé); kecskesajt (cékla, tintahal, crumble, citrus).

Van napi hal, leves és pohárkrém is, de a legjobb, ha az italválasztással együtt komponálod meg a vacsorát – aztán csak próbáld eldönteni, melyik viszi a prímet nálad.

(Fotók: Csákvári Péter)

Ez is érdekelhet:

Másképp gondolkozni nehezebb, mint másképp enni, de ebben segít a Piqniq Budapest

Pofonegyszerű eszközökkel is lehet változatosabban, tudatosabban, egészségesebben és fenntarthatóbban táplálkozni. És ehhez most kapunk egy nagy adag segítséget.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés