A csapatok elkezdtek készülni a következő meccsre, óvatosan belevágtak az ellenfelek elemzésébe. Mi is így teszünk, a por lassan leül kihúzott cetlikre, nézzünk be alá.

Egy ilyen csúcsesemény közben, és persze után, mint a Bajnokok Ligája főtáblájának sorsolása, a csoportkör kvartettjeinek összerántása, mindig az az első kérdés, lesz-e igazi halálcsoport. Az idei monte-carlói szeánsz után erre most sokkal nehezebb válaszolni, ugyanis egyik négyesre sem lehet ráhúzni ezt a kliséből szőtt kabátot. Vagy csak erőszakkal, egy M-es felsőt az L-es méretű H-csoportra. De inkább az F-re.

Ilyen tehát a H jelű négyes, ahol összeverődött négy olyan gárda, melyeknek a múzeumában ott virít legalább egy BL- vagy BEK-trófea, de inkább négy. Az utolsó csoportba a kiemelt, vagyis elsőkalapos Barcelona mellé ismét kihúzták a Milant, az Ajax idén is durva gruppba került, az épphogy főtáblás Celtic lett a negyedik résztvevő. Ez így összesen tizenhat darab korábbi végső siker egy helyen, elég komoly tradíciók verődtek össze. Legyinthetünk a skót bajnokra, hogy alig tudta kiverni a kazah Karagandyt, de ne felejtsük, tavaly megtréfálta a Barcelonát – 2–1-re lenyomta Glasgow-ban.

A Milan is gyengül évről évre, noha most simán átlépett a PSV a selejtezőben, ám a bajnokságot egy veronai vereséggel kezdte. Egyre kevesebb az egyéniség a sztárklubban, de azért tavasszal az egyenes kieséses szakaszban elkapta a katalán óriást. No meg azért az a hét korábbi trófea tiszteletet parancsoló. Az Ajaxnak is akad négy, meg a bajnokságot is behúzta egymás után harmadszor, de Európában nincs komoly súlya. Már. És szeptember 2-ig elveszítheti legjobb játékosát, a dán irányítót, Eriksent. A Neymarral felturbózott Barcelona továbbjut, a többiek vért izzadnak a másik pozícióért.

Az F-csoport a legkiegyensúlyozottabb, itt egyetlen továbbjutót sem tudok megnevezni, az előző kiírás döntőse, a Borussia Dortmund például csak a harmadik kalapba került, ami komoly okot adott összerakosgatni egy bitang erős négyest. Végül mázlija volt mindenkinek, mert az Arsenal és az Olympique Marseille mellé került, a negyedik kalapból viszont talán a legerősebb együttes érkezett, a Napoli. Így a bitang erős helyet lett egy nagyon kellemetlen csoportunk, ahonnan egy igazán jó csapat ki fog esni. Vagy kettő. A tippem szerint a Marseille nem szól bele a továbbjutásba.

A Dortmund és A Serie A ezüstérmese, a Napoli is eladta legjobbját, Mario Götzét és Edinson Cavanit, de elég jól sáfárkodtak a helyettük érkező szép summával. A Borussia leigazolta a gólerős Henrih Mhitarjant és a villámgyors Pierre-Emerick Aubameyangot, az olaszok pedig a Real Madrid lepattanót szedték össze: Raúl Albiol, José Callejón és Gonzalo Higuaín érkezett, valamint Pepe Reina kapus és Rafa Benítez edző.

Ha már szóba került a kívülállónak mindig oly' izgalmas halálcsoport-puzzle, nálam ez a kettő lett volna a csúcs: Bayern München/Barcelona, PSG, Manchester City, Napoli, és a Manchester United, Juventus, Dortmund, Real Sociedad. Vagy ezek ésszerű variánsa (egy országból csak egy klub lehet a csoportban).

Apropó, Bayern. A címvédő egyik szeme elkezdett nevetni, hiszen a kettes kalapból a CSZKA Moszkvát kapta, aztán a másik szem meg sírni, hiszen a Manchester City a 3. kalap egyik legerősebbike. Lehetett izgulni, hogy ne a Napoli legyen a negyedik, de már tudjuk, mások nyerték meg a kékeket. Ehelyett a Viktoria Plzen felüdülés. Ja és ha már a Bayern: miután minden létező trófeát Münchenbe szállított, nem csoda, hogy az év játékosát is a bajorok adták – a sorsolás után Franck Ribéry nevét mondták ki, a franciáé lett 2013-ban az UEFA Év Játékosa díj.

Nem nagy bátorság megjósolni a két továbbjutót a D-csoportból. A B- és C-csoportból a két elsőkalapos továbbjutása várható (Real Madrid, Juventus és Paris SG, Benfica), az A és E jelű négyesnél csak a két kiemelt továbblépése borítékolható (Man. United, Chelsea), a maradék három-három csapat nagyot fog küzdeni. A tippem: Sahtar és Basel. Szalaiék finoman szólva sem túl meggyőzőek (bár Kevin-Prince Boateng komoly erősítés), a tavalyi sikert, vagyis a csoportelsőséget biztos, hogy nem tudják megismételni.

A G-csoport nem méregerős, de az egyik legérdekesebb: a Porto minden évben eladja legjobbjait, idén sem történt másképp (Joao Moutinho és James Rodríguez távozott), és az Atléticóból is eligazolt a legjobb, Radamel Falcao. Érdekesség, hogy mindhárom játékost a Monaco vásárolta meg. A Zenit már régóta stabilan erős együttes, egyedül az elégedetlen Igor Gyenyiszovot adta el, viszont érkezett Arsavin, Timoscsuk, az argentin Ansaldi, valamint két fiatal orosz válogatott, Satov és Szmolnyikov. Ez a három csapat nagyjából egyforma erős, az Austria Wien pedig örülhet, hogy ott lehet a főtáblán. Bárcsak mi, magyarok asszisztálhatnánk újra...

BL-csoportok

  • A csoport: Manchester United, Sahtar Doneck, Bayer Leverkusen, Real Sociedad
  • B csoport: Real Madrid, Juventus, Galatasaray, FC Köbenhavn
  • C csoport: Benfica, Paris SG, Olympiakosz Pireusz, Anderlecht
  • D csoport: Bayern München, CSZKA Moszkva, Manchester City, Viktoria Plzen
  • E csoport: Chelsea, Schalke, Basel, Steaua Bucuresti
  • F csoport: Arsenal, Olympique Marseille, Borussia Dortmund, Napoli
  • G csoport: Porto, Atlético Madrid, Zenit, Austria Wien
  • H csoport: Barcelona, AC Milan, Ajax, Celtic

A csoportkör játéknapjai

  • 1. forduló: szeptember 17–18.
  • 2. forduló: október 1–2.
  • 3. forduló: október 22–23.
  • 4. forduló: november 5–6.
  • 5. forduló: november 26–27.
  • 6. forduló: december 10–11.
Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Már 11 ezer Bayern-drukker írta alá a Tuchel maradását kérő petíciót

További cikkeink a témában
Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat
Hirdetés