A lengyel főváros egy szerethető, modern üvegváros, amelyet legendák öveznek. Hatalmas pörgés, pezsgő kulturális élet – ez Varsó!

Érdekesség

A negyedik lengyel Eb-helyszín címerében egy hableány szerepel, név szerint Sawa (nem keverendő össze a japán női aranylabdás Szavával, aki angolul Sawa). A város lengyel neve, Warsawa is a különös hölgytől származik, akinek testvére – vagy legalábbis annak szobra – Koppenhágában üldögél manapság. A legenda szerint a két szirén eleinte a Balti-tengerben éldegélt, de elunták a banánt, és elindultak szerencsét próbálni: egyikük Dániába, Sawa pedig a Visztula felé vette az irányt. A sok úszástól alaposan eltikkadt Sawa Varsó egykori főterén pihent meg – és nővéréhez hasonlóan ő is szobrot kapott.

Egy másik legenda szerint a lengyelek egyik népszerű királya, Kazimierz Odnowiciel, az újjáépítő a Visztulán hajózott, amikor elfogyott az élelme. Meglátott egy halászkunyhót a parton, kikötött, és udvariasan enni kért a háziaktól, akik persze örömmel megvendégelték (ahogy az egyébként a lengyelekre manapság is jellemző). Közben elmesélték, hogy nemrég születtek ikreik, akiket viszont, mivel a közelben sehol sincs templom és pap, nem tudnak megkeresztelni, pénzük viszont nincs utazásra. Mivel a király élete legfinomabb halvacsoráját kapta Piotr Rybak halásztól, elhatározta, hogy segít a házaspáron. Két hónap múlva visszatért a kunyhóba egy pappal, gazdag keresztelőt rendezett az ikrek, azaz újdonsült keresztgyermekei számára, akik a keresztségben a Wars és Sawa nevet kapták. Így lett az egykori halászkunyhóból hatalmas, modern város.

Élet

Varsó Lengyelország fővárosa, az ország mozgatórugója. Modern és klasszikus bőven megfér itt egymás mellett nem csak az építészetet, de a mindennapokat illetően is: az üvegpaloták árnyékában be-betérhetünk egy-egy apró kifőzdébe például, hogy a lengyel kulinária oltárán áldozhassunk. A város Eb-re készült promófilmje egyébként tökéletesen reprezentálja az agglomerációval együtt 2.4 milliós főváros pörgését: 

Bár a látképben a felhőkarcolók dominálnak, az aprócska óváros azért a múlt szerelmeseinek is kínál látnivalót bőven: parkok, templomok, szobrok, emlékművek is akadnak bőven, ami ilyen gazdag kulturális múlt mellett nem is csoda.

Közlekedés

Érdekes, de Varsónak mindössze egy metróvonala van, észak-déli irányban halad végig a város alatt. A busz- és villamoshálózat ellenben (ahogy az szinte az összes lengyel városban tapasztalható) kiváló, és természetesen éjszaka is viszonylag könnyen juthatunk el A-ból B-be.

Kultúra

Varsóban körülbelül harminc színház működik, úgyhogy a színjátszás szerelmesei jó eséllyel futnak bele egy-két csemegébe. Számos zenei fesztiválnak ad helyszínt a város – legyen szó komoly- vagy könnyűzenéről, itt egészen biztos, hogy nem maradunk látni- és hallgatnivaló nélkül. 

A stadion

A Nemzeti Stadiont 2008 és 2011 között építették, bátran kijelenthető, hogy az egyik legszebb Európa-bajnoki helyszín. Befogadóképessége 58500 fő. Hasznos információk az odajutásról: 

Klubcsapat

Varsó két fő futballklubja a Legia és a Polonia Warszava – előbbi a hadsereg csapata, és még sosem esett ki az első osztályból alapítása, azaz 1916 óta. Az egymás elleni derbi természetesen a szezon varsói csúcspontjai, és ezek a srácok tényleg nem viccelnek, ha drapikról van szó. 

Meccsek

Lengyelország-Görögország (június 8., 18:00)
Lengyelország-Oroszország (június 12., 20:45)
Görögország-Oroszország (június 16., 20:45)

A1-B2 negyeddöntő (június 21., 20:45)
B1/A2-D1/C2 elődöntő (június 28., 20:45)

Nézd meg a többi helyszínt is!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Megvan a Liverpool új edzője

További cikkeink a témában
Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat
Hirdetés