Úszó város és gigantikus logisztikai központ lesz egyben az Oxagon, saját oceanográfiai kutatóközponttal, mesterséges intelligenciával és robotikával. 2030-ra lesz kész, de az első lakók már jövőre beköltözhetnek.

Zajlik az élet Szaúd-Arábiában: ott épül a világ leendő legmagasabb toronyháza, a Jeddah Tower, az ország téli olimpiát rendezne egy saját síparadicsomban, és épül a híres „vertikális város”, a Line. Az utóbbi mellett ugyanaz a fejlesztő csapat, a Neom egy úszó várost is tervez Oxagon néven.

Igazából a nyolcszögletű város elrendezése trükkös: egy része a szárazföldre épül, egy része valóban úszó város a Vörös-tengerben, de közte van a Szuezi-csatorna, amelynek tengeri közlekedését így maximálisan kihasználhatják.

Az Oxagon tehát egy új kikötő és logisztikai csomópont is lesz egyben, ami kiszolgálhatja majd a már most jelentős kereskedelmi hajózást, miközben ugye épül mellette a kilencmilliósra (és 170 kilométer hosszúra) tervezett The Line.

Ha minden a tervek szerint halad, ez lesz majd a világ legnagyobb úszó városa, saját oceanográfiai kutatóközponttal, belső csatornákkal, ahol saját terminál szolgálja majd ki a hajós körutazást.

„Az Oxagon a gazdasági növekedés és a sokszínűség katalizátora lesz, ami segít elérni a Vision 2030 tervben kitűzött céljainkat” – fejtegette Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg.

A város kizárólag megújuló energiával működik majd, az üzemeltetésben régi vágású szakik helyett mesterséges intelligenciát és robotikát alkalmaznak majd egy „integrált, intelligens és hatékony ellátási lánc létrehozásához”.

2030-ra kell elkészülnie a tervek szerint, de számos fontos része már 2025-ben működni fog. Még meghökkentőbb jövőre már be is költözhetnek az első lakók a végleges állapotában 90 ezresre tervezett városba.

(Forrás: Domus, fotó: NEOM)

Még egy sokszög:

Szicíliában épült fel ez a szinte tökéletes hatszögletű város

Egy pusztító földrengés túlélői mindent alárendeltek egy újabb katasztrófa elkerülésének, így született meg a hatszögletű város Olaszországban 300 éve.

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk
További cikkeink a témában