Szaúd-Arábia ázsiai téli játékokat rendezne, amihez pár éven belül minden feltétel adott lehet.

Szaúd-Arábia 2029-ben megrendezheti az ázsiai téli játékokat egy hegyi üdülőhelyen. Az egészéves télisport-paradicsommal kecsegtető Trojena projekt 2026-ra készül el, és olyan világhírű építészirodák közreműködnek benne, mint a Zaha Hadid Architects, az UNStudio, továbbá partner még az Aedas, a LAVA és a Bureau Proberts.

Ez lesz az az Öböl államok első szabadtéri síközpontja, egy mesterséges tóval és megújuló energiával. A hegyekbe természetes havat ígérnek, némi mesterséges hóval vegyítve, jelentsen ez bármit is.

„A szaúdi vezetés korlátlanul támogatja a sportot” – mondta Abdulaziz bin Turki al-Faisal sportminiszter, amikor bejelentette az ázsiai játékok rendezési jogának elnyerését. De ha nem mondja, a közelmúltban Ronaldónak tett mesés ajánlatból is kitalálhattuk volna.

Az üdülőhelyen egész évben lehet majd síelni a szabadban, közelebbről az Akabai-öböl partjától mintegy 50 kilométerre, 1500 és 2600 méter közötti magasságú hegyvidéki környezetben.

A döntést ugyanakkor kritizálták is. Madeleine Orr, a Loughborough Egyetem munkatársa, aki a sport és az éghajlatváltozás egymásra hatásával foglalkozik, a BBC-nek azt mondta, hogy „üzleti szempontból teljesen ésszerű meghódítani egy új piacot a téli sport számára, de ezek a növekedési célok ellentétesek a környezetvédelmi célokkal: nem létezhet fenntartható téli sportesemény Szaúd-Arábiában, mivel rengeteg vizet és energiát, valamint őrült mennyiségű utazást igényel.”

(Forrás: Parametric Architecture, fotók: Neom)

Ez is érdekelhet:

A sivatagba mennének meghalni a radikálisok és a látnokok?

500 méter magas, 170 kilométer hosszú várost terveztek Szaúd-Arábiába. A tervnek számos praktikus vonása van, de sokaknak nem tetszik, és nem csak esztétikailag.

Itt a vb sokkja: Szaúd-Arábia legyőzte Argentínát

Szaúd-Arábia elvette Argentína 36 meccs óta tartó veretlenségi sorozatát.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Így néz ki egymás mellett a világ 25 legnagyobb tava

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés