Többen szenvedünk ettől mint kellene: az ólmos fáradságtól, ami után csak nem akar álom jönni a szemedre. Megértjük, ha nem szeretnél altatót szedni vagy bármilyen gyógyszert, hogy sikerüljön végre álomra szenderülni, úgyhogy nem is javaslunk semmi ilyesmit. Hanem egy bitang egyszerű gyakorlatot.

Már hatszor vége volt a napnak, ami közben végig azon ábrándoztál, hogy bárcsak az ágyadban lehetnél már. Aztán mikor végre-valahára ólmosra fáradt testedet odavonszolod az ágyhoz, és több mint készen állsz a súlytalan alvásra, egyszer csak felébredsz. És akármilyen hullafáradt vagy, az ördög öregannyának se tudsz elaludni. Ismerős? Akkor van egy hatvan másodperces módszerünk, amivel kijátszhatod ezt a szemét jelenséget.

Dr. Andrew Weil, a Harvard egyetem pszichológusa is ebben szenvedhetett, mikor fene tudja hány álmatlan éjszaka után kifejlesztette a 4-7-8 módszert. Az ötlépéses légzőgyakorlat a következő:

1: Lélegezz be négy másodpercig az orrodon keresztül

2: Tartsd bent a levegőt hét másodpercig

3: Engedd ki lassan, nyolc másodperc alatt a levegőt

4: Ezt a gyakorlatot ismételd meg egymás után háromszor (összesen ötvenhét másodperc)

5: Érezd a rád törő hihetetlen álmosságot

Miért hatékony? 

A dolog nyitja a levegő benntartása: miután megtörtént a mély belégzés, a levegő visszatartása elősegíti az oxigén áramlását a testben, amelytől a test képes relaxálni, elernyedni. Emellett azért is működhet a 4-7-8 módszer, mert amíg tudatosan figyelsz a légzéstechnikádra, addig minden más gondolatot kizársz a fejedből – a stressz és a frusztráció mind kiszorul a fejedből gyakorlat során.

Miért fontos a jó alvás? 

A nyilvánvalón kívül (kipihent leszel, a tested képes ellazulni és regenerálódni stb.) a nemalvásnak, avagy az álmatlanságnak súlyos patológiai következményei lehetnek. Megnövekedhetnek a nyak-, hát- és gerincfájdalmak, plusz a hosszan tartó rossz vagy rövid alvásoktól a munkahelyeden sokkal stresszesebb és figyelmetlenebb leszel. Így ha elalvásproblémáid vannak, akkor szerintünk próbáld ki ma este ezt a módszert - veszteni biztos nem fogsz vele semmit. Jóccakát!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Szombat 13-a: nagyon szerencsés nap

Örülünk, hogy ez a lány fürdőruhamárkát alapított

További cikkeink a témában