Elképzelhető, hogy meg fogsz lepődni a válaszon.

Mutatjuk is a képet:

Szerinted egy állat vagy egy kő van ezen a képen?

Nem húzzuk az idődet: lényegében mindkettő, merthogy...

Ez a világ egyik legmérgezőbb hala, ami tűhegyes tüskéiből rendkívül erős mérget bocsát ki, ami pedig az ejtett seben keresztül a véráramba kerül és azonnali fájdalmat, duzzanatot, lázat, hányást, bénulást, légzési elégtelenséget és szívpanaszokat okoz, vagyis ha rálépsz, sürgősen fordulj orvoshoz.

Észlelését nehezíti, hogy a kőhal teljesen észrevehetetlen, tökéletesen beleolvad* az életterét adó sziklás környezetébe, ugyanakkor homokban is megbújnak, így előfordul, hogy a sekély vízben a gyanútlan fürdőzők rátaposnak, és már kész is a baj.

* Ezt úgy hívjuk, hogy mimikrivel rendelkezik, ami az adaptáció azon formáját, eredményét jelöli, amikor egy élőlény felveszi vagy utánozza egy másik élőlény vagy a környezet mintáját, színét, külalakját, szagát, viselkedését.

És mindez miért jött szóba? Mert Bianca Kristin Facebook-felhasználónak sikerült levideóznia egy kőhalat Queensland partjainál Ausztráliában, és ezzel szeretné felhívni mindenki figyelmét a körültekintő strandolásra – Ausztráliában ugye most éppen nyár van.

 

Posted by Bianca Kristin on Wednesday, January 6, 2021

Akkor már lehet, hogy ez is érdekelhet:

(Fotó: Getty Images)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.