Jóval több élelmiszert dobnak ki a világon, mint korábban gondolták, és ez nem csak a pazarlás miatt káros.
A korábbi kutatások mind alábecsülték a kidobott élelmiszer mennyiségét, holland kutatók idei vizsgálata szerint viszont
a világon minden emberre naponta ötszáz kalóriányi elpocsékolt élelmiszer jut. Ha ez az élelmiszermennyiség nem menne a szemétbe, négy ember helyett öt is táplálékhoz jutna.
A tanulmány szerint a kereset növekedésével nő a kidobott élelmiszer mennyisége is, akár kétszer annyi kaja mehet a szemétbe, mint eddig hitték. Ez azért is sokkoló adat,
mivel az ételhulladék mennyiségének csökkentése a klímaváltozás elleni küzdelem egyik kulcspontja: az ENSZ megállapítása szerint az összes üvegházhatásúgáz-kibocsátás tíz százalékáért felelős a kidobott, elpocsékolt élelmiszer.
Az élelmiszerpazarlás jellemzően a gazdagabb országok problémája, de már a szegényebb országokban is egyre nagyobb gondot okoz.
A globális célkitűzés az, hogy 2015 és 2030 között világszerte felére csökkentsék az élelmiszerhulladék mennyiségét. "Ez alapvetően a legfenntarthatóbb módja annak, hogy megoldjuk a világ élelmiszerproblémáit a jövőben" – mondta Martine Rutten, a tanulmányon dolgozó egyik kutató.
Ez is érdekelhet: